'VELIKA POGREŠKA'

Standardna metoda otkrivanja raka prostate nepouzdana

14.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Sve veća sumnja okružuje zadnjih mjeseci korisnost standardnog postupka za otkrivanje raka prostate pod nazivom PSA koji je i sam njegov izumitelj nazvao 'velikom pogreškom'.

Početkom ožujka American Cancer Society (ACS), koji od devedesetih ne preporuča primjenu rutinskog postupka PSA (prostate specific antigen) za većinu muškaraca, uputio je poziv liječnicima da sa svojim pacijentima otvoreno razgovaraju o njegovim rizicima i ograničenjima.

Ove nove preporuke temelje se na prvim rezultatima dviju studija, jedne izrađene u Europi, a druge u SAD-u, objavljenih 2009. u uglednom američkom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Ta klinička ispitivanja pokazala su da PSA - kojim se u krvi mjeri razina proteina što ga proizvodi prostata - ne omogućuje da se sa sigurnošću zaključi da taj postupak spašava život.

Problem s PSA-om je što ne omogućuje razlikovanje agresivnog raka koji zahtijeva intervenciju i tumora koji sporo napreduju i, ovisno o dobi bolesnika, najvjerojatnije neće biti uzrok smrti, ističe ACS u priopćenju.

Usto, taj postupak može dati netočne rezultate.

Liječnici presporo mijenjaju mišljenje o korisnosti PSA, rekao je Richard Albin, profesor imunobiologije na medicinskom fakultetu sveučilišta u Arizoni koji tu sporost povezuje sa željom farmaceutskih laboratorija za zaradom.