POBIJEDITE UMOR

Stalno ste umorni? Vjerojatno radite ovih sedam pogrešaka!

20.04.2016 u 11:54

Bionic
Reading

Izmorenost i bezvoljnost često prate našu užurbanu svakodnevicu, a ovaj dio godine poznat je i po sezonskom 'proljetnom' umoru

Možda vam se čini da na to utječu stres, problemi ili dugi dani na poslu, no često je riječ o tek nekoliko malih, loših navika koje možete promijeniti kako biste bili odmorniji i zdraviji. Prepoznajete li se u kojoj od ovih situacija?

1.    Preskačete doručak
 


Hrana je ono što daje vašem tijelu energiju potrebnu za dan – večera je ono što pogoni vaš organizam dok spavate i pomaže obnavljanju stanica, no ujutro trebate novu dozu 'goriva'. 
 
Najbolji izbor je doručak bogat proteinima poput jaja i mliječnih proizvoda. Nemojte se brinuti da su to dodatne kalorije koje vam ne trebaju prije ljeta – zdrav doručak koji obiluje proteinima, a ne ugljikohidratima, pomoći će vam da tijekom dana efikasnije sagorijevate kalorije, a da se pritom osjećate punima energije. Pazite također da vaši obroci sadrže sve vitamine koji su vam potrebni ili da ih nadoknadite multivitaminskim pripravcima

2.    Ne pijete dovoljno vode


Voda je iznimno bitna za naš organizam, to je barem svima jasno. No znate li da smanjivanje dnevnog unosa vode za samo 2% može rezultirati umorom? Vaša krv onda postaje nešto gušća, srce se mora više truditi da pokreće vaš krvotok u željenom ritmu i pritom troši previše energije.

Preporučena doza je 9 čaša tekućina za žene i 13 za muškarce, no uzmite to sa zrnom soli i procijenite sami. Najbitnije je ipak stvoriti zdravu naviku redovite hidratacije!

3.    Ne odvajate privatni život od poslovnog


Osmosatno radno vrijeme možda je postalo urbani mit, no trebali biste se pobrinuti da vrijeme koje provedete izvan ureda uistinu bude slobodno. Provjeravanje poslovnih e-mailova i poruka možda vam se ne čine kao velika stvar, no ovakvo miješanje privatnog i poslovnog život znači da ne odvajate svjesno dovoljno vremena samo za sebe te da stres s posla prolongirate u vrijeme koje bi trebalo biti posvećeno odmoru i opuštanju.

4.    Ne znate stati s kavama
 


Treba vam vaša jutarnja doza kofeina da vas pokrene ujutro? Niste jedini, ali ne morate se ni bojati da je riječ o lošoj navici. Do tri šalice dnevno se čak smatraju zdravim za vaš organizam, no više kofeina od toga može ozbiljno poremetiti vaš ciklus sna, kao i unos kofeina do 6 sati prije spavanja!

5.    Vježbat ćete 'sutra'


Umorni ste od dugog dana na poslu i odmaranje na kauču vam se čini kao logičan izbor? U krivu ste! Lagana tjelovježba, neće vam samo pomoći da se riješite izmorenosti, već ćete imati i više energije ostatak dana. Čak i dvadesetominutna šetnja bit će dovoljna da krvotok ubrza tempo te da vitamini i minerali bolje kolaju vašim tijelom.
 
6.    Provjeravate e-mailove u krevetu


Niste jedini, čak 54 posto korisnika pametnih telefona radi istu grešku. Čini se kako je ovo jedna od najgorih radnji kojima se zabavljamo prije spavanja jer nas tipkanje po mobitelu kognitivno aktivira i onemogućava nam da prijeđemo u spokojno stanje uma koje prethodi dobrom snu. Istraživanje sveučilišta u Michiganu je pokazalo kako su ljudi koji provjeravaju svoj telefon nakon 9 sati navečer sljedećeg dana umorniji i manje produktivni od onih koji se mogu navečer odvojiti od svojih ekrana.

7.    Ne unosite dovoljno vitamina


I teško da vam to itko može zamjeriti! Koliko nas danas uistinu ima zdrave redovite prehrambene navike te svaka tri do četiri sata pojede nutritivno balansiran obrok? Možete pokušati 'varati' te probati nadoknaditi nedovoljan unos vitamina i minerala velikom porcijom voća ili povrća, no nećete uspjeti prevariti organizam – dio vitamina topiv je u vodi, što znači da ćete višak koji vam u tom trenutku nije potreban jednostavno izlučiti. Taj isti nezadovoljavajući efekt polučit ćete pojedete liv velike količine namirnica bogatih nekim vitaminom ili vitaminskog suplementa koji odjednom otpušta vitamine i minerale.

Najbolji efekt polučuju vitaminski pripravci koji otpuštaju vitamine i minerale tijekom duljeg vremenskog razdoblja, primjerice multivitaminske tablete s produljenim oslobađanjem koje će vitamine i minerale ravnomjerno otpuštati tijekom dana.

Plivit Total

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 
Plivit® total. Precizno prilagođena doza vitamina.
Postići savršenu ravnotežu je gotovo nemoguće, pogotovo kad su vitamini u pitanju. Plivit® Total je multivitamin s produljenim oslobađanjem koji pomaže u stvaranju energije i smanjenju umora. Obični multivitamini prebrzo otpuštaju aktivne komponente u tijelu što može uzrokovati pad razine vitamina tijekom dana. Plivit® Total kontinuirano otpušta vitamine i minerale i tako održava bolju ravnotežu vitamina u našem tijelu.
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
HR/PLVT/16/0001a