Aroma badema i nježna tekstura španjolskih polvoronesa donose savršen kontrast medenjacima, vanili kiflicama ili čokoladnim kolačićima, pa će se lako uklopiti u svaku božićnu kolekciju recepata
Polvorones su jedan od najpoznatijih španjolskih blagdanskih deserata - nježni, prhki keksi koji se doslovno tope u ustima i pretvaraju u fini, aromatični 'prah'.
Kako napraviti polvoronese?
Riječ polvo na španjolskom znači upravo prah, a ta posebna, mrvičasta tekstura razlog je zbog kojeg su omiljeni na božićnim stolovima diljem Španjolske. Tradicionalno se rade s bademima i posipaju šećerom u prahu, a odlično se slažu s čajem i kavom.
U vrijeme kada tražimo nove ideje za božićne kolačiće i recepte koji se mogu pripremiti unaprijed, polvorones su savršen izbor; jednostavni su za izradu, izgledaju vrlo dekorativno i u zatvorenoj kutiji ostaju svježi danima, što ih čini idealnima za blagdanski stol i darivanje.
Sastojci:
- 1 i ½ šalice glatkog brašna
- ¾ šalice sirovih badema
- 140 g maslaca
- ¾ šalice šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175 °C i rasprostrite brašno po limu pa ga kratko tostirajte dok ne dobije orašastu aromu, uz povremeno miješanje. Na drugom limu tostirajte bademe nekoliko minuta, dok lagano ne potamne, potom ih usitnite u multipraktiku u fini prah.
Pećnicu smanjite na 120 °C pa u većoj zdjeli izmiješajte omekšali maslac, šećer, sol i vaniliju dok ne postanu pjenasti. Dodajte tostirano brašno i mljevene bademe te sve spojite u mrvičastu smjesu.
Smjesu lagano stisnite rukama i razvaljajte između dva papira za pečenje na oko 1,5 cm debljine, pa kalupom izrežite kekse i pažljivo ih premjestite na lim. Pecite 25 do 30 minuta, dok rubovi lagano ne porumene, zatim ostavite da se potpuno ohlade kako se ne bi raspali. Kada su hladni, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.