POPULARNI MITOVI

Smiju li mačke piti mlijeko?

14.06.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Mačke i mlijeko često se vežu u popularnoj kulturi, no u stvarnosti neke mačke vole mlijeko, neke ne, a gotovo sve ga ne mogu piti u velikim količinama

Većina mačaka nema ništa protiv mlijeka, no ne u većim količinama. Mačke će uglavnom imati želučane tegobe ako popiju puno mlijeka jer ga neće moći probaviti.

Najlakše je cijelu priču o mačkama i mlijeku shvatiti na sljedeći način – možete svojoj ljubimici dati malo mlijeka kao visokokaloričnu poslasticu, no u stvarnosti mačke ne trebaju kravlje mlijeko. Štoviše, ne preporučuje im se davati više od 20 do 30 kalorija koje nisu dio njihove uobičajene dnevne prehrane.

Većina odraslih mačaka ionako ne trpi laktozu, koje ima stvarno puno u kravljem mlijeku, jer im s godinama opada broj enzima koji služe za probavu takvih tvari. Kao što smo rekli, laktoza će kod mačke u većim količinama izazvati proljev ili nadutost.

Kao i među ljudima, postoje mačke koje nemaju problema s laktozom, no još uvijek ostaje problem visokokalorične prehrane koja vodi višku kilograma. Za mesožderke poput mačaka puno je zdravije obično kuhano meso ili neka poslastica iz trgovine.

S obzirom na to da bademi nisu otrovni za mačke, možete svojoj ljubimici dati mlijeko od badema, ali samo u malim količinama, baš kao i kravlje mlijeko.

Autor: YouTube