VELIKO OTKRIĆE

Slučajno otkriven lijek protiv raka

24.11.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Izraelski znanstvenici slučajno su pronašli lijek za rak. Riječ je o supstanci koja ubija stanice raka, ali pritom ne oštećuje i zdrave stanice što su činili dosadašnji lijekovi

Znanstvenici su na miševima testirali lijekove za paralizu koja se pojavljuje nakon moždanoga udara pa su slučajno otkrili da taj lijek može uništiti i stanice tumora.

'Da smo tražili lijek koji bi mogao to napraviti, vjerojatno bi nam trebalo puno vremena. Slučajno smo pronašli Ahilovu petu zloćudna raka', izjavila je prof. Malka Cohen-Armon, voditeljica istraživačkog tima sa Sveučilišta Tel Aviv.

Kako je pojasnila, supstanca uništava stanice tumora, ali nije štetna za zdrave stanice. 'Sada možemo proizvoditi lijekove koji znatno manje štete nanose oboljelima. Takav lijek može se davati pacijentima i u većoj količini, jer ne postoji strah da će štetiti zdravim stanicama', istaknula je izraelska znanstvenica.

Izraelski se znanstvenici nadaju da će lijek biti dostupan kroz pet godina te da će biti dorađen na način da će se njime moći liječiti različite vrste karcinoma.