mid-size i plus-size modeli

Slavljenje ženskog tijela: Apsolutnoj dominaciji mršavosti na modnim pistama nazire se kraj

29.03.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Modni svijet sve više prepoznaje važnost inkluzivnost žena svih veličina i oblika tijela na revijama, a porast angažmana mid-size i plus-size modela daje nadu za budućnost

Problem isključivosti u modnoj industriji već je godinama goruća tema, s posebnim naglaskom na podatak da je na nedavno održanim Tjednima mode čak 99% posto modela bilo mršave siluete.

Drugim riječima, tek je 1% svih manekenki u kategoriji mid-size ili plus-size, no nešto bolja statistika bila je primjetna tek u New Yorku, Londonu i Parizu.

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Iako je ondje bilo zastupljen i dalje iznimno nizak postotak od 5%, trend rasta u ovoj kategoriji ipak je primjetan. S obzirom na to da je uočen na najprestižnijim revijama u svjetskim prijestolnicama, stručnjacima u njemu vide dozu optimizma i početak promjene.

Kada je riječ o modnim revijama u Milanu, među markama koje su bile najinkluzivnije, nalazi se Rave Review s 20% manekenki mid-size i plus-size dimenzija.

Brend je uspio preokrenuti potpuni nedostatak tjelesne raznolikosti u svom debiju u rujnu prošle godine, oslanjajući se na casting direktoricu Emmu Matell koja nerijetko skautira čak i dok pije kavu u gradu, tražeći potencijalne modele u 'normalnim' djevojkama.

'Ako se radi o uličnom castingu, osoba je u većini slučajeva novo lice za industriju i to nam je zanimljivije', pojasnile su osnivačice Rave Reviewa, Josephine Bergqvist i Livia Schück.

Na modnu pistu stigla je, između ostalih, i Talijanka Michela Albano, zaštitno lice Street People Casting Italia, koja od 2009. svakodnevno provodi skauting u Milanu s fokusom na suradnje koje naglašavaju inkluzivnost.

Emma Matell se za ovu sezonu pobrinula i za angažman plus-size modela za revije Sinéad O'Dwyer i Cecilie Bahnsen, u Londonu odnosno Parizu. Danski brend poznat je po naglašavanju inkluzivnosti u svojim revijama te pozicioniran na drugom mjestu među brendovima s najvećim brojem uključivanja žena raznih veličina na Pariškom tjednu mode jesen-zima 2024.-2025.

Ispred njega je samo Ester Manas: više od 60% manekenki nosile su osobe iz mid-size i plus-size kategorije.

U Londonu je Sinéad O'Dwyer održala daleko najinkluzivniju reviju cijelog mjeseca. Među modelima, s angažmanom modela kao što su Alex Charles, Simonétta Bucciarati, Skye Lokowski-Standley, Charlie Reynolds, Ariish Wol, Josefine Jensen, Luca Biggs, Bad Morrigan, Jade O'Belle, Isabella Kate Nelson i Maja Sieron, među mnogim drugima.

Na drugom mjestu inkluzivnosti milanskog tjedna mode nalazi se Feben, etiopski dizajner sa sjedištem u Londonu koji je stigao u Italiju zahvaljujući podršci Dolce & Gabbane.

Upravo preko talijanskog brenda dobio je najslavniju plus-size manekenku svijeta, Ashley Graham, koja je prošle godine postala slavna i po razgovoru s Hughom Grantom uoči dodjele Oscara, a u kojem je glumac odgovarao toliko iritantnim odgovorima (uz prevrtanje očima) da je od svega nastao skandal.

'Mislim da je jako važno raditi i s manje poznatim ženama. Industrija se ne mijenja tako brzo koliko želimo jer ne dajemo potreban prostor i pristup novim licima', objasnio je dizajner iz Febena.

Ono što daje najviše optimizma za inkluzivnost na modnim pistama u narednim godinama jest činjenica da smo u Parizu, Milanu i New Yorku vidjeli niz novih lica iz mid-size i plus-size kategorije, koja su odmah došla u fokus javnosti, dajući dizajnerima do znanja koliko je modni svijet željan nečeg novog, drugačijeg i - normalnog.