JASTUK MIMOS

Sindrom zaležane glavice kod beba – kako spriječiti i liječiti?

06.09.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Sindrom zaležane glavice u svim svojim pojavnim oblicima (plagiocefalija, brahicefalija…) najjednostavnije je opisati kao deformaciju lubanje bebe do koje je došlo prenatalno (prije rođenja) ili postnatalno (nakon rođenja) zbog djelovanja vanjskih utjecaja na mekane strukture njezine glavice

Kod pojave zaležane glavice mogu se uočiti manje ili veće asimetrije, udubine ili ravna područja na bebinoj glavici. Uzrok tih deformacija i nepravilnosti prije rođenja može biti tijesna okolina u maternici (čest slučaj prilikom nošenja blizanaca), tijekom poroda ti uzroci mogu biti dug ili težak porod, uzak zdjelični kanal ili veliko dijete, a nakon poroda uzroci nastanka zaležane glavice su najčešće spavanje pretežno na jednoj strani (plagiocefalija), spavanje uglavnom ili isključivo na leđima (brahicefalija), tortikolis i slični uzročnici smanjene pokretljivosti bebine glavice. Sve češći uzrok pojave zaležane glavice je i previše provedenog vremena u kolicima, autosjedalici, tzv. jajetu ili raznim ležaljkama, u kojima je značajno smanjena pokretljivost bebine glavice, što rezultira povećanim pritiskom na jednu točku na glavici na kojoj se posljedično razvija zaležanje.

Pojava zaležane glavice bilježi nagli porast od 1992. godine. Razlog tome je preporuka pedijatara da bebe spavaju na leđima kako bi se spriječila pojava sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Ta preporuka je stvarno dovela do smanjenje SIDS-a, ali je istovremeno došlo do porasta sindroma zaležane glavice. Tako danas znamo da će čak 46 posto novorođenčadi u jednom trenutku razviti neki od oblika zaležane glavice.

Mnoge će bebe, uz upornu i dosljednu pomoć roditelja, stalnim namještanjem i okretanjem prilikom spavanja te upornim i brojnim vježbama preko dana za vrijeme igre manje ili više ispraviti nastalo zaležanje, ali ima i onih tvrdoglavih koje ne žele mijenjati položaj spavanja ili su već dovoljno jake da prilikom spavanja razmaknu pomoćne jastuke koji pomažu zadržati je u određenom položaju.

Sindrom zaležane glavice lakše je spriječiti nego liječiti. Redovitim i dosljednim bebinim 'vježbanjem', odnosno provođenjem dovoljno vremena na trbuhu (tummy time) te donekle jednakim vremenom koje provodi spavajući na svakom boku, kao i na leđima, može se efikasno spriječiti nastanak zaležanja. Međutim slijedeći preporuke pedijatara da beba tijekom prvih mjeseci treba spavati isključivo na leđima, velik i nenadoknadiv dio vremena provest će na leđima u položaju upravo podložnom za nastanak zaležane glavice.

Najjednostavnija, najugodnija i najpraktičnija metoda sprečavanja zaležane glavice je upotreba posebno dizajniranih jastuka za bebe od prvih dana nakon rođenja. Takvi jastuci omogućuju bebinoj glavici ravnomjeran pritisak na cijelu lubanju tijekom dugotrajnog spavanja na leđima. Vodeći svjetski proizvođač takvih jastuka je Mimos. Jastuci Mimos, osim što su antialergijski, antistatički i higijenski, štite bebinu mekanu glavicu od stvaranja zaležanja na stražnjem ili bočnom dijelu glavice. Osim za sprečavanje nastanka zaležane glavice, Mimos se uspješno koristi i tijekom terapije odnosno ispravljanja već nastalog zaležanja. Upravo u preventivne svrhe te kao pomoć tijekom ispravljanja zaležanja i terapije, jastuk Mimos, koji je medicinski proizvod klase I te nositelj strogih certifikata sigurnosti i kvalitete, preporučuju pedijatri, neurokirurzi i babice diljem svijeta.

Mimos je i najsigurniji jastuk za bebe na tržištu jer je izrađen od specijalnog materijala koji im omogućuje nesmetano disanje ukoliko se okrenu licem prema jastuku.

Svojim različitim veličinama prilagođen je za upotrebu odmah nakon rođenja pa do 18 mjeseci starosti, a postoje i veličine namijenjene prerano rođenim bebama, kao i onima koje provode puno vremena u kolicima ili sjedalicama.

Povjeravanjem nježne i mekane glavice vaše bebe jastuku Mimos učinkovito ćete spriječiti nastanak sindroma zaležane glavice, odnosno pomoći njezinu ispravljanju.

Cijelu ponudu jastuka Mimos pogledajte ovdje. Možete ih kupiti ovdje i ostvariti besplatnu dostavu upisivanjem kupona TPORTAL u košarici prilikom kupovine. Besplatna dostava vrijedi za sve narudžbe do 30. rujna 2017.