BILO KAD I BILO GDJE

Seksualne maštarije su dobre za zdravlje

20.04.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Maštanje o seksu, koliko god nerealno bilo, pomaže u stvarnom seksualnom uzbuđenju, pobuđuje želju te umanjuje tjeskobu i brigu, tvrde američki psiholozi

Ljepota fantazije je u tome što joj se čovjek može prepustiti u bilo kojem trenutku, bilo gdje, a da nitko ne zna o čemu razmišlja niti ima uvid u njegove najskrivenije misli. 'Velika prednost maštanja je u tome što pomaže u fizičkoj seksualnoj stimulaciji, a ne zahtijeva nikakva pomagala i dostupno je u svako doba', kaže Lonnie Barbach, američka psihologinja.

Maštarije dozvoljavaju da se čovjek prepusti najnevjerojatnijim seksualnim scenarijima. Žene prema istraživanjima puno češće maštaju od muškaraca, i to da bi potaknule seksualnu želju te da bi postigle orgazam.

Osim što su učinkovite u podgrijavanju strasti, maštarije imaju nevjerojatnu sposobnost pomaganja u svakodnevnom podnošenju emocionalnog stresa. One, naime, blokiraju najveće neprijatelje seksualnog užitka – tjeskobe i brige. Fokusirajući se na slike i scenarije u glavi, ljudi se osjećaju manje sputano, slobodniji su u prepuštanju.