pokušajte odoljeti

Savršena ljetna poslastica: Sočni kolač od borovnica koji se brzo priprema, a još brže jede

14.07.2021 u 14:18

Bionic
Reading

Ljeto je vrijeme najfinijih voćnih kolača, a ovaj od borovnica i limuna jednostavno ćete obožavati. Za razliku od klasične pite reže se u obliku kvadratića koje je jednostavno poslužiti, lako ih je pohraniti, a još lakše jesti

Limun i borovnice u kombinaciji sa krem sirom i hrskavim tijestom kombinacija su od koje rastu zazubice. Ove kocke s limunom i borovnicom imaju hrskavi vrh te mekano i sočno središte. U svakom bogatom zalogaju osjetit ćete svježe borovnice i trpki limun, što ih čini savršenom ljetnom poslasticom.

Potrebni sastojci:

Donja kora

  • Malo maslaca ili sprej za kuhanje
  • 240 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 100 g šećera
  • 300 g brašna
  • ½ žličice soli

Punjenje

  • 450 g krem sira, omekšanog
  • 100 šećera
  • 1 veliko jaje
  • 60 g kiselog vrhnja
  • Sok od jednog limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 570 g borovnica

Hrskave mrvice za gornji sloj

  • 120 g brašna
  • 120 g neslanog maslaca, otopljen
  • 65 g šećera
  • Korica od jednog limuna

Postupak:

Za izradu donje kore zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje dimenzija 33x23 cm lagano poprskajte sprejom za kuhanje ili premažite maslacem. U velikoj zdjeli mikserom na srednje jakoj brzini pomiješajte maslac dok ne dobijete laganu i pahuljastu smjesu. Dodajte brašno i sol i miješajte dok se sve ne sjedini. Dobiveno tijesto utisnite u pripremljenu posudu i pecite 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Nakon pečenja koru ostavite da se ohladi.

Za punjenje u velikoj posudi mikserom na srednje jakoj brzini miješajte krem sir i šećer sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje i tucite dok se sve dobro ne sjedini, a zatim umiješajte kiselo vrhnje, limunov sok i vaniliju. Kada je smjesa gotova, dodajte borovnice i lagano pomiješajte špatulom.

Kako biste napravili hrskave mrvice za gornji sloj u maloj zdjeli pomiješajte brašno, maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobijete smjesu koja nalikuje krupnom pijesku.

Nadjev izlijte na ohlađenu koru i prelijte ravnomjernim slojem preljeva od mrvica. Pecite 40 do 50 minuta, dok mrvice ne poprime zlatnu boju. Kolač nakon toga ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta da se hladi, a zatim u hladnjaku najmanje dva sata.