ZDRAVLJE U BOJAMA

Šareni jelovnik za dulji i zdraviji život

29.11.2008 u 07:45

Bionic
Reading

Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo ukras na tanjuru i doživljaj za oči, već mogu pozitivno djelovati na zdravlje našeg organizma, ali i na našu psihu

Upravo zato što prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na naše zdravlje, stručnjaci preporučuju da voće i povrće odabiremo i po bojama. Zato za optimalan unos hranjivih sastojaka treba dnevno pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narančastoj, crvenoj i zelenoj boji te još u dvije boje po vlastitom izboru.

Crvene vrste voća i povrća su rajčica, paprika, malina, jagoda, višnja... Crveni biljni pigmenti karotenoidi, posebno likopen, snažni su antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale (koji uništavaju stanice našeg organizma) te nas tako štite od kancerogenih oboljenja. Osim toga, crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče protok krvi te smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, npr. od arteroskleroze i bolesti srca. Ono štiti vezivno tkivo i djeluje protuupalno, pa utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na psihu, pa nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.

Narančasto, ali i žuto voće i povrće
– mrkva, naranča, ananas, bundeve, breskve, žute paprike, kruške i jabuke - također obiluje karotenoidima, posebno betakarotenom. Narančasto i žuto povrće i voće, osim što štiti organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala (a samim tim i zloćudnih oboljenja), jača imunološki sustav i štiti kožu od štetnog utjecaja UV zračenja, a organizam od srčanog udara. Ono posebno pogoduje zdravlju naše kože, čije stanice štiti od prijevremenog starenja. Narančasto voće i povrće svojom poticajnom bojom djeluje protiv depresije, jača živce i pomaže u vraćanju narušene emotivne ravnoteže, a žuto pogoduje razmišljanju i koncentraciji.

Zeleno voće i povrće, dakle brokula, špinat, salata, grašak, mahune, kelj, jabuke i kruške, obiluje klorofilom, koji također štiti od kancerogenih oboljenja, posebno hormonalnih. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom, koja je neobično važna za rast i regeneraciju stanica. Zato je ovo voće i povrće važno u ishrani trudnica, jer potiče zdrav i pravilan razvoj živčanog sustava kod fetusa. Zeleno voće i povrće jača imunitet, pozitivno djeluje na funkcioniranje žlijezda, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju probavnih organa. Ujedno, pozitivno djeluje na našu psihu, smiruje i opušta te smanjuje nervozu i razdražljivost. Pritom zeleno ublažava ljubavnu bol i daje snagu i nadu za nove početke.

Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće – patlidžani, grožđe, borovnice, svježe smokve, šljive i drugo - osim ostalih biljnih pigmenata sadrži i bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje također mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti, već snižavaju kolesterol i krvni tlak, potiču protok krvi i funkciju kapilara i značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, potiču proizvodnju inzulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina. Ljubičasta i plava boja sočnog, zrelog voća i povrća opušta i potiče unutrašnju ravnotežu i smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

Više o sličnim temama vezanim uz zdraviji život na www.trigon.hr