RISKANTAN POTEZ

Sami bojite kosu? Evo o čemu morate voditi računa

26.02.2019 u 06:53

Bionic
Reading

Tko nije poželio u vlastitom aranžmanu i uz pomoć čarobne bočice s bojom u trenu se transformirati u ponosnu vlasnicu raskošne tamnocrvene, glamurozne platinasto plave ili bogate kestenjaste kose?

Na konačnu boju utječu mnogi faktori pa nijansa na kutiji neće biti nikad ista kao ona na vama nakon procesa farbanja.

Hair stilisti upozoravaju kako se možemo obojiti sami kod kuće ukoliko se radi o boji samo dvije do tri nijanse svjetlijoj ili tamnijoj nego što je prirodna boja kose, ali i ako održavate sijede između posjeta salonu.

  • +8
Trendi bob frizure Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije nego se odlučite na drastičnu promjenu boje kose, razmislite i o drugim faktorima. Drastična promjena gotovo uvijek zahtijeva redovitije održavanje boje i odlazak kod frizera.

Privlačnost 'uradi sama' varijante bojanja kose svakako je cijena, znatno niža od one u frizerskom salonu. No, upozoravaju frizeri, ukoliko se dogodi katastrofa, možda ćete u konačnici morati potrošiti više nego da ste samo otišli u salon, a kosa uništena kemikalijama tražit će dodatnu njegu i posebne preparate pa je računica jasna.

  • +3
Frizure za kosu srednje duljine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ukoliko niste sigurni kako će vaša kosa reagirati, napravite test na području ispred uha ili tik uz liniju kose, što će vam omogućiti da vidite rezultate bojenja.

Kako objašnjava hair stilistica Tabitha Mitchell iz Houstona, kako će boja reagirati, to ovisi o strukturi same vlasi.

'Kosa različito reagira pa nikad ne možete biti sigurni u konačni rezultat', objašnjava.

UNIVERZALNO DOBRE

Šest frizura koje će dominirati scenom u narednim mjesecima

Pogledaj galeriju

Osim toga, dodaje, potpuno je pogrešno ravnati se prema uzorcima na pramenovima u paleti boja jer su to nijanse koje se dobivaju ukoliko je podloga potpuno bijela.

Ako biste htjeli npr. plavu kosu, a vaša je nijansa npr. tamnosmeđa, budite sigurni kako nikad nećete uspjeti sami posvijetliti kosu više od tri nijanse.

Imate li tamnu kosu kao Penelope Cruz, a želite platinasto plavu poput npr. Lady Gage, to se neće dogoditi. Frizeri upozoravaju kako su radikalna 'blajhanja' u kućnoj radinosti vrlo riskantna i mogu rezultirati nimalo privlačnim nijansama s jakim narančastim ili žutim pigmentima.

Evo još nekoliko najčešćih grešaka prilikom bojanja kose kod kuće:

Neispravno nanošenje boje

Ako sami nanosite boju na kosu, obično se često događa da se ona najjače vidi na pramenovima prema licu jer se na njima najlakše prima. Čak će i izrast i ostatak glave u nekim slučajevima drukčije reagirati. Pravilo je da se boja prvo nanese na korijen, pa tek onda na druge pramenove kako bi se ravnomjerno rasporedila, s time da se na ostatku glave treba kraće držati od samog korijena. Ali čak i tada teško je predvidjeti kako će ostatak kose reagirati na boju pa je svakako nemojte predugo držati, osobito ako je podloga ranije obojana.

Duljina držanja boje

Kako biste bili sigurni da ćete boju isprati na vrijeme, namjestite si npr. alarm na mobitel u određeno vrijeme. Mnoge žene ostavljaju boju da odstoji predugo, što itekako može oštetiti kosu. U slučaju da boju isperete prerano, postoji mogućnost da se ne primi, a kosa će se jako isušiti.

Potražite pomoć

Za kosu na potiljku i sa stražnje strane glave trebat će vam pomoć iz jednostavnog razloga što taj dio ne vidite pa ćete bojati 'na slijepo'. Zamolite nekoga da vam pomogne jer nećete moći sami obaviti taj zadatak.

Izbjegavajte radikalne promjene boje

Stručnjaci upozoravaju kako su drastične promjene nijanse u kućnoj radinosti vrlo riskantne i to nikako ne savjetuju. Tu može puno toga poći krivo, od izrazito 'pilić' žute nijanse pa do toga da vam pojedini pramenovi kose otpadnu. Radije takve pothvate napravite kod stručnog frizera koji će prema vašoj podlozi znati kako postići željenu nijansu. Treba znati i kako će izrazita crnka ili tamnija brineta za hladnu blond nijansu morati nekoliko puta posjetiti frizera ili u salonu provesti sate i sate. Isto se odnosi na one koji žele potamniti svijetlu kosu u 'uradi sama' akciji - rezultat može biti razočaravajući.