ČETIRI GODINE

Samci imaju veći rizik od smrti nakon srčanog udara

09.08.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Živjeti sam nakon srčanog udara povezano je s povećanim rizikom od smrti u naredne četiri godine, dok je nedostatak potpore kod kuće također povezan s nižom kvalitetom života samo godinu dana nakon udara

Dok je opasnost od smrti godinu dana nakon srčanog udara bila otprilike jednaka među ljudima koji su živjeli sami i onima koji su živjeli s drugima, nakon četiri godine rizik od smrti je bio oko 35 posto viši za ljude koji su živjeli sami, pokazala je studija objavljena u časopisu American Journal of Cardiology.

'Društvena potpora treba biti ozbiljno shvaćena nakon srčanog udara', rekla je Emily Bucholz, vodeći istraživač za studiju i student na medicinskom fakultetu Yale.

Neke studije utvrdile su da je jaka društvena mreža povezana sa zdravljem ljudi. Druga istraživanja također su pokazala da je posjedovanje ljubimaca povezano s preživljavanjem.

Osim što nemaju socijalnu potporu, ljudi koji žive sami mogu također ne imati pomoć koju trebaju za vježbanje, uzimanje lijekova ili odlaske liječniku.

Pacijenti nakon srčanog udara kojima nedostaje socijalne potpore trebaju sami aktivno nastojati povezati se s ljudima u svojoj zajednici, na radnom mjestu ili u vjerskim ustanovama.