MEATOUT DAY

Sajam zdrave hrane

voće povrće

voće povrće

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U povodu Svjetskog dana bez mesa (Meatout Day) u Zagrebu na Trgu bana Jelačića će se održati Sajam zdrave hrane

U subotu, 21. ožujka od 10 sati Prijatelji životinja će u suradnji s FARM-om (Farm Animal Rights Movement) održati Sajam zdrave hrane, kako bi se građani upoznali s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda. Na sajmu će biti i bezmesni proizvodi poput seitana (pšeničnog mesa), tofua (sira od soje), salama, kobasica, burgera.

Uz degustacije i prigodne prodaje građane na sajmu čeka i besplatna provjera postotka masnoće u tijelu i indeksa tjelesne mase. Ovom provjerom građani će moći saznati koliko njihov stil života i prehrane utječe na njihovo zdravlje.

Film 'Hrana za život' (Food for Life) koji prikazuje zdravstvene, etičke i ekološke prednosti bezmesne prehrane bit će prikazan na Sajmu zdrave prehrane, a prva projekcija održat će se na dvometarskom video platnu u petak, 20. ožujka, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u 18 sati.

Zdravstveni razlozi za bezmesnu prehranu su brojni, a najvažniji su prevencija raznih oboljenja poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Vegetarijanci imaju 20 posto nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, što znači da žive dulje i ne razbolijevaju se često.

Svaki drugi građanin Hrvatske umre od bolesti srca i krvnih žila, a podaci pokazuju da se te bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti u više od 90 posto slučajeva. Prema mnogim istraživanjima, visoka razina kolesterola povezuje se s većim rizikom od srčanog udara. Danas se u mesnoj industriji koriste hormoni rasta, stimulansi apetita, antibiotici i sedativi koji ostaju u tijelu životinje, da bi na kraju završili u tanjurima.

Važno je znati da mesna industrija više utječe na globalno zatopljenje od ukupnog prometa na svijetu, o čemu je izvijestio UN-FAO još 2006. godine. Visoki dužnosnik Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima dr. Henning Steinfeld tako je izjavio da je mesna industrija 'jedan od najznačajnijih čimbenika koji pridonose najozbiljnijim problemima okoliša danas' te da je potrebno 'hitno djelovati kako bi se stanje poboljšalo'. To je dovoljno za mnoge da se odluče izbaciti meso iz svoje prehrane.

U vodećim zemljama Zapada oko 80 posto proizvedenih žitarica koristi se za prehranu životinja.
Većina siromašnih zemalja proizvodi žitarice ne za prehranu svog stanovništva, koje umire od gladi, nego za prodaju Zapadu, gdje je potražnja za njima nevjerojatno velika zbog uzgoja životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi