Didaktičke igračke

Roditelji, obratite pozornost na ključnu stvar za razvoj vašeg djeteta

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 15.11.2019 13:46
  • Objavljeno 15.11.2019 u 13:46
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kako se djeca razvijaju, tako prolaze i kroz različite razvojne faze. Tijekom svake od njih događaju se različite promjene u mozgu. Većina tih procesa genetički je predodređena, ali ipak treba na umu i to koliko je utjecaj okoline važan za razvoj te pronaći prave načine pomoću kojih ćete iz svoje djece izvući njihov maksimum

Kad koristimo kategorije faza i godina, mislimo na značajne periode koji oblikuju razvoj svakog čovjeka. Tijekom svake od tih faza razvoja intenzivno se mijenjaju naše fizičke, intelektualne, jezične i emocionalne mogućnosti.

U nastavku ovog teksta saznat ćete što se točno događa u mozgu i tijelu vašeg djeteta.

Djeca u periodu od rođenja do druge godine

Imati bebu, osobito kad je prva u pitanju, istovremeno je krajnje uzbudljivo kao i krajnje izazovno vrijeme. Te su prve godine ključne za razvoj odnosa koji će trajati čitav život. Vrijeme je to u kojem ćete svom djetetu morati osigurati resurse kojima će izgraditi svoje samopouzdanje i vještinu da se poveže s drugim ljudima.

Osim toga, te su prve dvije godine ujedno vrijeme u kojem roditelji trebaju istražiti svoju novu osobu. Jer s roditeljstvom sve se nužno mijenja.

Svako je dijete jedinstveno, stoga je ključno da roditelji nauče razumjeti, poštovati, podržavati i ohrabrivati jedinstvene karakteristike i mogućnosti svakog djeteta.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Prednosti didaktičkih igračaka za razvoj djece

Djeca su krajnje znatiželjna bića, uvijek spremna na istraživanje i učenje. Roditelji bi im trebali omogućiti da uče i razvijaju se na najbolji mogući način, a jedan od najboljih načina za poticanje takvog razvoja su didaktičke igračke. Uz pomoć njih razvija se IQ, potiče se njihova znatiželja, kao i kreativnost, razvijaju se motoričke, intelektualne i kreativne vještine.

Izbor takvih igračaka je golem. Zbog toga biste trebali pripaziti na to da odaberete one koje su namijenjene upravo razvojnoj fazi vašeg djeteta. Imate li mlađu djecu, to znači da ćete za njih odabrati šarene igračke kako biste potaknuli njihov interes dok su kompleksnije didaktičke igračke, poput drvenih slagalica, namijenjene starijoj djeci.

Djeca u periodu od 18 mjeseci do tri godine

Sljedeća razvojna faza u životu svakog djeteta nastupa nakon što beba napravi svoje prve korake. Čim djeca uđu u tu mobilnu fazu, spremna su istraživati svoj svijet. To je vrijeme za aktivno istraživanje okoline. U ovoj se fazi intenzivno razvijaju i djetetove jezične vještine. Drugim riječima, ovo je vrijeme u kojem će vaše dijete naučiti imenovati stvari. To znači da će za neke od njih pokazivati veći interes nego za druge, bit ćete sretni jer će vam konačno moći postavljati pitanja i malo manje sretni kad shvatite da to znači da je vaše dijete počelo istraživati svoju neovisnost. Ovo je vrijeme u kojem će naučiti reći - ne.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Tijekom ove razvojne faze ključno je raditi na razvoju nečega što psiholozi nazivaju emocionalnom regulacijom. Ispadi svih vrsta nešto su s čime ćete se također suočiti, ali ako ste dobro odradili emocionalno povezivanje u ranijoj razvojnoj fazi vašeg djeteta, onda ćete lakše kontrolirati te usmjeravati emocionalne ekspresije vaše djece. Jedan od većih izazova koji vas ovdje čeka je naučiti svoje dijete strpljenju. Jer ono neće imati apsolutno nikakvih problema s time da odbije sve što ne želi, no 'ne' koje dolazi od njegove okoline ipak će prihvaćati mnogo teže.

Ovu životnu fazu karakterizira i intenzivan fizički i intelektualni razvoj. Morat ćete raditi na povezivanju svog djeteta s drugom djecom te ga istovremeno pripremati na fizičku i intelektualnu kompetitivnost s okolinom u kojoj živi. Svoju ulogu u ovoj fazi shvatite kao ulogu trenera. Na vama je da iznađete pravu mjeru ohrabrivanja i podrške. Usto, u ovoj biste fazi trebali biti primarni učitelj svog djeteta. Ono uz vas mora naučiti učiti, a trebali biste nastojati i poticati ga na aktivne diskusije i eksperimente s novim konceptima i vještinama.

Prednosti didaktičkih igračaka za razvoj djece

Koristi koje didaktičke igračke donose za razvoj vaše djece su nebrojeni. Jedna od važnijih je poticanje inteligencije. Uz didaktičke igračke vaše će dijete razvijati svoju pismenost, koordinaciju, pamćenje, motoričke vještine te mogućnost prepoznavanja stvari koje se nalaze u njegovoj okolini.

Sve će to rezultirati povećanjem IQ-a vašeg djeteta. Budući da su didaktičke igračke dizajnirane tako da budu zabavne, djeca će kroz igru usvojiti brojne praktične vještine. Usput će im se pojačati koncentracija, što će im kasnije zasigurno olakšati učenje unutar formalnog školskog sustava.

Jedna od važnijih stvari, kad su didaktičke igračke u pitanju, intelektualni su zahtjevi koje predstavljaju djeci. Didaktičke igračke poput drvenih slagalica ohrabruju ih da se nauče postepenom rješavanju problema. Što su takve igračke kompleksnije, to iziskuju više energije, pozornosti i razmišljanja. Kad odrastu, bit će vam zahvalna jer su se igrala pravim tipom igračaka i razmišljat će 'izvan kutije'. Spretnije će rješavati matematičke probleme, a bolje će se nositi i u bilo kojoj drugoj problemskoj situaciji koju im život nanese na put.

Djeca u dobi od tri do šest godina

Stigli smo do djece vrtićke, odnosno predškolske dobi. To je vrijeme u kojem djeca stupaju u novi svijet, svijet istraživanja i početka formalnog obrazovanja. Većina će djece u ovo vrijeme krenuti u vrtić te će tu fazu završiti upisom u školu.

U ovoj razvojnoj fazi djeca su otvorenija učenju brojeva, slova, pa čak i čitanja te jednostavnih matematičkih operacija. Želite li pak da vaše dijete nauči svirati, ovo je ključno vrijeme. Osim toga, njihove motoričke i fine motoričke sposobnosti također se neviđeno brzo razvijaju. Zbog svega toga razvijaju pojačan interes za umjetnost, ali i igračke kao što su autići, bicikli i tome slično. Počinju se intenzivnije zanimati i za sportske aktivnosti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Najvažniji alat za učenje tijekom ove razvojne faze je igra. Stoga inzistirajte na tome da kroz igru usvoje što veći interes za svijet u kojem žive te usput pazite na to da se razvijaju i njihove jezične sposobnosti, socijalizacija i kreativnost. Zainteresirate li ih dovoljno za istraživanje okoline, dobre su šanse da ćete time potaknuti i njihov interes za znanost.

Ovo je vrijeme u kojem će vaša djeca pokazati i pojačan interes za konstrukciju najrazličitijih stvari od predmeta koje zateknu u svojoj okolini. Didaktičke igračke ključan su alat za uspješno završavanje ove razvojne faze.

Prednosti didaktičkih igračaka za razvoj djece

Didaktičke igračke nisu namijenjene samo razvoju intelektualnih mogućnosti. Takve igračke igraju ključnu ulogu i pri razvoju socijalnih i emocionalnih vještina. Većina dostupnih didaktičkih igračaka dizajnirana je tako da od djece traži igru i interakciju s drugom djecom ili odraslima.

Pritom će djeca naučiti nositi se s osjećajima i stanjima kao što su ljutnja, sreća ili plač. Kroz igru s didaktičkim igračkama tako će naučiti razumjeti i prilagoditi se na niz različitih emocionalnih situacija. Naučit će se važnosti dijeljenja, strpljenju te zabavi.

Ne brinite se. Lidl je baš zbog toga što razumije koliko je važan zdrav razvoj djece ovih dana pripremio promotivnu akciju didaktičkih igračaka. U ponudi je širok izbor najrazličitijih didaktičkih igračaka namijenjenih potrebama djece u svakoj od razvojnih faza kojima smo se maločas bavili. Stoga ne časite ni časa, zaputite se u najbliži Lidl i pobrinite se za to da iz svog djeteta uz pomoć didaktičkih igračaka izvučete njegov maksimum.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!