NOSI ISTO VEĆ DESETLJEĆIMA

Rijetko se spominje u kontekstu modne ikone, no princeza Anne prava je ikona stila i kraljica održive mode

19.04.2020 u 23:36

Bionic
Reading

Drugo dijete kraljice Elizabete i princa Philipa, 69-godišnja princeza Anne po mnogočemu je netipična članica obitelji. Ova odlučna princeza, ne prolazi zapaženo ni u modnom smislu. Međutim, pogleda li se kronološki, jedna je od rijetkih koja zna što želi, kako to ostvariti i drži se toga već preko četiri desetljeća

Princeza Anne u svom je velikom invervjuu za magazin Vanity Fair govorila o radu, odrastanju u kraljevstvu, odlukama koje je donijela u posljednjih nekoliko desetljeća, a bilo je tu pokoje riječi o modi.

Moda se naime rijetko veže uz njezino ime, te za razliku od princeze Diane, vojvotkinje Kate Middleton, te Meghan Markle, ne igra na modnu kartu u medijima već želi da o njoj govore njezina djela i rad.

Zato ne treba začuditi podatak da je 69-godišnja princeza Anne već nekoliko godina za redom na samom vrhu najradišnijih monarha. Upravo ona godišnje odradi najviše kraljevskih angažmana diljem cijele zemlje. Mnogo od njezinih zadataka vrlo često nisu ni prezentirani u medijima, ali njezini suradnici jako dobro znaju da na nju uvijek mogu računati i da joj nikada nije teško ništa odraditi.

Kada je stil u pitanju, drugo po redu dijete princa Philipa i kraljice Elizabete, oduvijek je birala praktične komade koji joj mogu osigurati neometano kretanje i obavljenje svih dužnosti. Bilo kod kuće, bilo na terenu.

Poznato je da je sportski tip, da joj je jahanje velika ljubav od malena. Njezin prvi suprug s kojim dijeli dvoje djece Petera i Zaru Philips bio je vojni časnik ,ali i član njenog jahačkog tima na Olimpijskim igrama.

Možda je ljubav prema sportu i oblikovala njezin stil koji je nepromjenjen još od njezine mladosti.

Oni koji je bolje poznaju, tvrde kako uspješno reciklira svoje odjevne komade još od 80-ih godina prošlog stoljeća, što je vjerojatno čini jedinom članicom britanske kraljevske obitelji koja ne troši milijune na garderobu.

Tajna je u nekoliko ključnih komada koje kombinira godinama. Odijela su jedan od njezinih zaštitnih znakova, isto kao i komadi od tvida.

Princeza Anne na mjestu je predsjednice Britanske udruge za modu i tekstil te se uvijek zalaže britanske dizajnere.

‘Volim kupovati sve što je proizvedeno u Velikoj Britaniji. Imam slabost na komade Harrisa Tweeda. Možda je faza kada je to bilo moderno prošla, ali ja za to ne marim. Bitno mi je da odjeća koju nosim izgleda jednako na kraju radnog dana baš kao i rano ujutro kada sam to odjenula na sebe. Kada to dobijem od odjeće onda je to sjajno’, rekla je u razgovoru za Vanity Fair.

  • +15
Princeza Anne Izvor: Profimedia / Autor: SAEED KHAN / AFP / Profimedia

Dakle sve što nosi treba biti isključivo praktično s obzirom na to da je u vlakovima, helikopterima i automobilima koji putuju po cijeloj zemlji i svakodnevno predstavlja neke od svojih dobrotvornih i vojnih organizacija.

Za razliku od većine svojih rođakinja, prethodnica, ali i nasljednica, princeza Anne njeguje netipičan stil. Uvijek će radije odabrati visoke jahaće čizme, udobne hlače, prsluk i šešir koji uglavnom muškarci nose u lov. Specifična je i po neuobičajenim sunčanim naočalama koje bira uz gotovo sve što nosi. Riječ je o sportskom tipu naočala zakrivljenih prema licu, kakve uglavnom nose sportski biciklisti ili alpinisti.

‘Princeza Anne je prava ikona stila i naglašavala je održivu modu prije nego što smo svi mi ostali stvarno znali što to znači’, rekao je urednik britanskog Voguea Edward Enninful, koji se s princezom upoznao prilikom predstavljanja nagrade kraljice Elizabete II za britanski dizajn tijekom London Fashion Week u veljači.

‘Ona je bezvremenska u svom stilu, a nosi odijelo bolje nego ikoga koga se mogu sjetiti’, zaključio je.