OTROVNI ODNOSI

Riješite ih se: Ovakvi tipovi osoba ne trebaju vam u životu

30.12.2018 u 10:44

Bionic
Reading

Dobro je poznato kako nezdravi odnosi mogu itekako utjecati na nečije raspoloženje. Biti okružen toksičnim osobama je iznimno iscrpljujuće

Mnoga su istraživanja pokazala da primjerice druženje s tzv. emocionalnim vampirima, odnosno osobama koje 'ispijaju' energiju, može imati vrlo štetne posljedice. Čak su i studenti koji su s takvim osobama dijelili sobu vrlo brzo počeli osjećati iscrpljenost i depresiju, što su posljedice emocionalnog vampirizma, dokazale su neke studije.

Udaljiti toksične osobe, bez obzira radi li se o kolegama s posla, prijateljima ili članovima obitelji, nikad nije lak zadatak, ali to je nešto bez čega nema napretka, ističu psiholozi.

Vječiti negativci

Ovakve su osobe vrlo toksične i u stanju su iscrpiti svu pozitivnu energiju. I zanimljivo - jako se vole kretati u društvu pozitivnih osoba. Njima nikad ništa nije dovoljno dobro. Dobili ste dugo očekivanu povišicu? Bez brige, naći će oni odmah nešto da vas 'pokopaju' jer njima je to omiljeni hobi. 'Samo toliko!? Pa toliko se trudiš oko posla, trebali su ti ponuditi puno više.' Ili se veselite odmoru o kojem toliko maštate. 'Zašto sad ideš tamo? Pa bit će ogromne gužve i prevruće/prehladno je, a čuo/la sam da sad nije ni sigurno', to su riječi vaše negativne prijateljice ili prijatelja.

Kritičari

Oni samo žele kritizirati i osuđivati! Što god da im kažete, kakav god argument dali, njih to ne zanima. Imaju samo svoje zaključke - na jedno uho im uđe, a na drugo izađe. Stoga se ovakvih osoba klonite jer ćete se samo zapetljati u toksičan odnos koji vam ne treba.

Manipulatori

Ovakve će osobe stalno napadati, potkopavati ili dovoditi u pitanje vašu percepciju stvarnosti kako bi vas potaknuli da počnete sumnjati u sebe. Na takav način zadržavaju svoju nadmoć u vezi. Iza svega se krije velika nesigurnost koju na takav način pokušavaju prikriti. Često njihova djela ne odgovaraju stvarnosti i namjerno vas zbunjuju kako biste pomislili da je problem u vama.

Prijatelj iz koristi

Iako su ovakve osobe nerijetko vrlo šarmantne i zabavne, neka vas to ne zavara. Oni su s vama samo iz neke koristi, bilo da se radi o vašem socijalnom statusu, financijskoj koristi ili im paše vaše društvo kako bi se osjećali dominantnima i više vrijednima. U njihovom društvu je sjajno, ali ako mislite da će biti uz vas ako tražite rame za plakanje, nemojte se zavaravati. Čim pronađu novu, zanimljiviju osobu, bit ćete zaboravljeni munjevitom brzinom, kažu psiholozi.

Problematični član obitelj

Sretne su one obitelji koje među svojim članstvom nemaju takvog otpadnika, problematičnu osobu koja npr. ugrožava svoj život ovisnošću, lošim odlukama ili konstantnim upadanjem u nevolje. Želite im pomoći, ali oni ne uvažavaju vaše savjete i javljaju se samo kad su u nevolji? Psiholozi smatraju kako vas oni mogu povući na samo dno. Morat ćete im reći 'ne' jer vas ne poštuju kao osobu i ne slušaju vaše dobronamjerne savjete. Nažalost, dok sami ne shvate gdje griješe, teško da im možete pomoći. Prestanite čistiti njihov nered i nemojte im posuđivati novac koji vam sigurno nikad neće vratiti. Najbolje što možete napraviti za njih je uvjeriti ih da potraže stručnu pomoć. I zapamtite: njihove probleme vi ne možete rješavati.

Prijateljstvo koje ste prerasli

Uvijek mislimo kako će prijateljstvo trajati zauvijek! To u stvarnosti nije tako. Puno prijateljstava u našim životima se događa u nekom određenom trenutku, a nakon toga krećemo dalje. Nažalost, često nas grižnja savjesti, osjećaj obveze ili krive predodžbe drže i dulje nego bi trebali, što nikako nije dobro za nas. Dakle ako imate prijatelja koji predstavlja više teret nego pomoć, trebate dobro razmisliti o vašem odnosu. 

'Zapisničar'

Ovakvi su prijatelji vrlo toksični, a njihova je strategija jednostavna: oni 'zapisuju' svaki vaš negativni potez, npr. nešto što se nekad izrekli ili situaciju u kojoj ste pogriješili kako bi to izvukli i upotrijebili u određenom trenutku kao dokaz vaših nedostataka ili mana. Ako se pokušate obraniti, raspravljati ili riješiti problem, oni će se prisjetiti nečega iz prošlosti, ukazujući tako na vaše pogreške. Oni vode detaljan zapisnik o vama, pa budite oprezni. Stručnjaci kažu kako njihova negativnost loše utječe na vas, pa se klonite ovakvih prijatelja.

Toksični ljubavni odnosi

Biti u toksičnom ljubavnom odnosu je vrlo zamorno, a ovakve veze nekad je često teško okončati, osobito kad druga osoba ne prihvaća 'ne' kao odgovor. Ipak, svi se slažu kako je isključivanje toksičnog partnera najbolja odluka koju možete donijeti. Ako postoji povijest lošeg ponašanja prema vama i ako nema nikakvih naznaka da se on/ona želi promijeniti, otrovni ljubavni odnos morate prekinuti. Taj rez je često dramatičan i boli, ali morate ga napraviti, upozoravaju psiholozi. Izađite iz ovakve veze što prije jer ćete samo prolongirati odnos u kojem patite. Ako je partner/ica osoba koja ni ne skriva svoju nasilnu stranu, stručnjaci predlažu radikalan rez: prekid putem e-maila kako bi se izbjegao izravni kontakt i radi sigurnosti osobe koja prekida odnos.