PERFORMANS

Ribe nisu plivajuće povrće

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 11.07.2009 10:43
  • Objavljeno 11.07.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Splitu je, popraćen burnim reakcijama, održan performans pod nazivom 'Ribe nisu plivajuće povrće'

Prijatelji životinja zapetljani u ribarske mreže žele simbolično ukazati na patnje riba od prvog gušenja nakon vađenja mrežama do smrti koja može potrajati i danima i tjednima od izvlačenja iz njihova staništa.

Akciju su održali u petak, 10. srpnja u 11 sati, u Marmontovoj ulici u Splitu.

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha baš kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde inteligentnih, kompleksnih životinja kolju se uz vrlo malo razumijevanja za njihovu patnju. Ribe bivaju probodene, zgnječene ili rasporene kako bi im se izvadila utroba.

Agoniju riba se ne doživljava te senzibilne životinje svedene su na 'plivajuće povrće' koje se mjeri u tonama. Njihova staništa se nemilice pustoše, a broj pojedinačnih ubijenih životinja je toliko velik da je nemjerljiv.

Ribe izrazito pate kada ih hvataju i ubijaju radi njihova mesa. Bilo da su uhvaćene udicom bilo mrežom, ribe proživljavaju strah baš kao i ljudi. Po sposobnosti osjećanja boli, ribe su izjednačene s ljudima, psima, mačkama i svim drugim životinjama.

Prijatelji životinja

Prijatelji životinja

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ribe su, zajedno sa slučajnim žrtvama, uključujući dupine, ptice i kornjače, uhvaćene i stisnute satima s kamenjem i krhotinama u velike mreže. Izvučene iz morskih dubina, ribe proživljavaju naglu promjenu tlaka, pri čemu često jak unutarnji pritisak dovodi do prsnuća plivaćega mjehura, iskakanja očiju i izbacivanja želuca kroz usta. Tada ih bacaju na palubu broda gdje se polako guše ili umiru zgnječene. Druge su još žive kada im raspore trbuhe.

Uzgojene ribe izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale.

Ribe zbog nemogućnosti izlučivanja zadržavaju teške metale u tijelu, nakupljene ljudskim zagađivanjem mora. Nekoliko tisuća ljudi umire svake godine od posljedica trovanja ribom i školjkašima. Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporučuje apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja odraslih. Mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u ribi, rakovima i školjkašima iz Jadranskog mora, utvrđena je njihova znatna zagađenost.

Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosustave da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi