TRADICIONALNA DELICIJA

Recepti za mirisnu orahnjaču i makovnjaču

26.03.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Ako još uvijek zazirete od pečenja tradicionalnih slastica iz straha da neće biti ni sjena onima koje je pekla vaša mama ili baka, vrijeme je da se ohrabrite i krenete u malu kulinarsku avanturu. Uostalom, ne kaže se uzalud vježbom do savršenstva, a dizana tijesta nisu ni približno komplicirana za napraviti kako se na prvi pogled čine

Blagdanska trpeza u našim krajevima ne može proći bez tradicionalnih slastica orahnjače ili makovnjače, a s ovim receptom ne možete pogriješiti.

Recept za orehnjaču

Potrebni sastojci za tijesto:

3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
8 dag maslaca
8 dag šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
limunova korica
2,5 dl mlijeka

Nadjev za orahnjaču

40 dag oraha
30 dag šećera
10 dag grožđica
2 dl mlijeka
limunova korica
cimet
malo ruma
1 vanilin šećera

Priprema

Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke i sol i limunovu koricu.

Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte mikserom tijesto da bude mekano te ga ostavite da sa diže (barem sat vremena).

Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na da dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili.

Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u namašćeni kalup za pečenje i stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.

Stavite je peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.

Kad se ispeče, pošećerite je dok je još topla.

Nadjev
Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se ohladi tijesto premažite nadjevom.



Recept za makovnjaču

Tijesto za makovnjaču izradite na jednak način kao i ono za orahnjaču.

Nadjev
30 dag maka
0,25 mlijeka
25 dag šećera
4 dag grožđica
cimet
limunova korica

Nadjev
Mljeveni mak skuhajte s mlijekom te zatim dodajte šećer, grožđice, naribanu limunovu koricu i cimet te ga ohlađenog razmažite po tijestu.