VEGE VODIČ
Rajska mjesta za vegetarijance

Tportal
Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
Među svjetskim metropolama, vegetarijanska gastro prijestolnica bez premca je London u kojem, od uličnih štandova do profinjenih vrhunskih restorana, možete uživati u fantastičnim bezmesnim jelima.
U istraživanju američke organizacije za prava i zaštitu životinja PETA, na vrhu ljestvice našli su se još New York, Melbourne i Bombay te San Francisco koji je već godinama domaćin Svjetskog vegetarijanskog festivala.
S više od 100 vegetarijanskih restorana, po tvrdnjama portala Happycow, rajsko mjesto vegetarijancima je i Singapur. Uz zavidan broj restorana, singapurska kuhinja vegetarijansku krunu zaslužuje i zbog utjecaja raznih kuhinja u kojima je povrće glavna prehrambena namirnica. Među njima je svakako i gastronomska tradicija Indije, zemlje s najviše vegetarijanaca na svijetu
Indija
Uglavnom zbog vjere i duhovnih učenja, Indija je zemlja s najviše ljudi koji ne jesu meso. U tome se posebno ističe južni dio indijskog potkontinenta gdje se 'mesožderi' smatraju čudacima. Dva su jela posebno obilježila indijsku kuhinju – thali i dosa. Thali je pladanj s više različitih jela, ovisno o regiji, uz obavezan dodatak riže, povrća, umaka od curryja ili jogurta. Sve se servira u posebnim zdjelicama složenima na istom velikom tanjuru. Dosa je palačinka od rižinog brašna, a puniti se može raznim kombinacijama povrća, umaka i začina.
Italija

mportedfromitaly.com
Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
Naravno, Italija je domovina pizza i tjestenina, no svakako se isplati istražiti iskonsku kulinarsku tradiciju u kojoj posebno mjesto zauzima kruh, pogača 'focaccia' ili tanki, hrskavi 'pane fresa', po mogućnosti sa Sardinije. Lokalne tržnice pune su divota poput raznih vrsta maslina, sušenih rajčica, mariniranih artičoka i paprika. Jedete li k tomu i sir, ne zaboravite kušati pecorino, taleggio ili modri dolcelatte koji je boju poprimio ležeći u crnom vinu. Svaka regija ima svoje adute. U Umbriji su to crni, a u Piemontu bijeli tartufi, šparoge u Venetu, a kapari na Siciliji.
Maroko
Zbog utjecaja mnogih naroda koji su stoljećima prolazili ovom zemljom, marokanska kuhinja jedna je od najraznolikijih u sredozemnom prstenu. Posebno što se tiče začina, ali i širokog spektra plodova zemlje, od mediteranskih do tropskih. Zanimljive su i kombinacije okusa, no pripazite jer ne moraju sva povrtna jela nužno biti spravljena bez mesa. Za kuskus, primjerice, u restoranu treba naglasiti da želite strogo povrtni. Tu su i sljedovi toplih i hladnih salata, umaci i neizbježan namaz humus. Tijekom ramazana jede se harira, juha od leće, rajčice i začina, a uz sve se poslužuje arapski kruh 'khubz'.
Libanon

mportedfromitaly.com
Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
'Meze' je fantastična izmišljotina – zašto bi na stolu bilo samo jedno ili dva jela, kad cijeli stol, za predjelo naprimjer, možete napuniti hrpom malih jela veličine zalogaja. Povrće koje će uslijediti u glavnom jelu Libanonci rado prže, pohaju, mariniraju, peku, kuhaju, a sve je popraćeno obiljem svježih povrtnica, salata i aromatičnih umaka, uz okuse češnjaka i maslinova ulja. Ne zaboravite razne vrste kruha, savijača i kolača, kao ni nezaobilazni namaz od sezama, tahini.
Tajland
Poput San Francisca, i Tajland ima vegetarijanski festival. Svake se godine održava u Phuketu pod imenom Kin Jay i traje deset dana. Izvorno ima kineske korijene, što ne čudi s obzirom na to da na tom području žive mnogi Tajlanđani kineskog porijekla. Zamišljen je kako bi se kroz deset dana vegetarijanskom dijetom doživjelo duhovno pročišćenje, a turistima predstavlja sva bogatstva kuhinje u kojoj je važan ne samo dobar okus, nego i reprezentativan izgled. I u ostatku godine vegetarijanci mogu uživati u raskošnim povrtnim jelima oplemenjenima okusima curryja, papaje, kokosovog mlijeka, agruma i aromatičnih začina, uz nezaobilaznu porciju riže.