SVAKI DAN

Radite li i vi ove obične stvari koje pogoršavaju alergije

09.09.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Svatko tko pati od alergija zna koliko nos koji curi i oči koje svrbe znaju biti neugodni. Naravno, svi žele minimizirati reakciju na alergene koliko je god moguće, ali pritom morate znati da neke uobičajene stvari iz svakodnevnog života i našeg okoliša - na koje ni ne sumnjamo - mogu pogoršati simptome

Zašto za alergičare nisu dobri jutarnje kupanje, pasivno pušenje i hrana bogata proteinima? Sve to na indirektan način može pogoršati alergiju, a evo i kako.

Proizvodi koji sadrže pelud, poput proteina
Ukoliko kašljete i kišete, uzmite u obzir to da vam možda smeta i određeno voće i povrće. To se zove oralni alergeni sindrom, a američka Zaklada za astmu i alergije (Asthma and Allergy Foundation) procjenjuje da je njime pogođena čak trećina pacijenata s alergijom na pelud. Za pojačanu reakciju tako možete kriviti jabuke, rajčice i dinje, jer svaka alergija na pelud ima određene okidače u hrani.

'Pelud i hrana bogata proteinima su kao prvi rođaci', kaže Cliff Bassett, osnivač Allergy and Asthma Carea u New Yorku, dodajući da tijelo, ukoliko pojedete određenu hranu, reagira kao da ste pojeli pelud. Grlo vas počne svrbjeti, kašljete, a u najgorem slučaju, kod dva posto alergičara, upozorava Zaklada za astmu i alergijejedenje spomenute hrane može izazvati anafilaktički šok.


Kontaktne leće
Kada se poveća razina peludi u zraku, možda je leće ipak bolje zamijeniti naočalama. 'Ukoliko vam pelud uđe u oči, možete iskusiti još veće probleme', kaže David Rosenstreich, voditelj Odjela za alergije i imunologiju Medicinskog centraMontefiore iz New Yorka. Mekane kontaktne leće mogu apsorbirati pelud ili duhanski dim te, iako bolje propuštaju zrak, mogu upiti i tvari koje će vam naškoditi.

Alkohol
Alkohol, posebno crno vino, također može pojačati alergije. 'Neki ljudi su jako osjetljivi na sulfite koji pojačavaju alergiju', rekao je Rosenstreich, dodajući kako se oni nalaze i u pivu i u vinu. Dansko istraživanje alergija otkrilo je da su žene koje su u tjedan dana popile oko 14 alkoholnih pića razvile veće začepljenje nosa nego one koje su popile manje alkohola.

Parfemi i svijeće
Sve što ima miris može iritirati nazalni prolaz i oči, kaže Bassett. To uključuje parfeme, ali i mirisne svijeće. Kako ne biste pogoršali stanje, najbolje je da iz svog doma izbacite sve što vas iritira.

Klor
Plivanje u bazenu u kojem je klor ili čak samo sjedenje pored bazena može biti loše za vaše alergije, baš poput mirisnih svijeća i parfema. 'Miris klora je iritantan poput nekih parfema', upozorava Rosenstreich, dodajući da, ukoliko ga možete namirisati, klor sigurno ulazi u vaše tijelo. Unutarnji bazeni su gori jer je klor koncentriran u manjem prostoru.

Odjeća
Vunenu vestu operite tri puta prije nego je obučete jer bi mogla pojačati vašu alergiju. Na nju se naime hvataju prašina i pelud. Nužno ju je prati nakon svakog nošenja, osobito ako je sezona alergija.

Jutarnje kupanje
'Pelud se ne lovi samo za vašu odjeću, već i za kožu i kosu. A sitne čestice slijeću na vas poput prašine', kaže Rosenstreich. Ukoliko tuširanje ostavite za ujutro, mogli biste pojačati alergiju. Ritual kupanja svakako bi bilo bolje obaviti navečer.

Pasivno pušenje
Istraživanje objavljeno u The Journal of Allergy and Clinical Immunology bavilo se utjecajem duhanskog dima na alergičare. Istraživači su otkrili da je razina specifičnog antitijela IgE bila 16,6 puta veća kod onih koji su bili izloženi pasivnom pušenju.