ZA VEGETARIJANCE

Prvi hrvatski proizvodi dobili oznaku 'V'

  • Autor: N. LJ. J.
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 08:04
  • Objavljeno 07.04.2009 u 07:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon gotovo svih europskih država, i u Hrvatsku je uvedena oznaka 'V' za koju Europska vegetarijanska unija već 20 godina odobrava certifikat za označavanje vegetarijanske hrane

Prvi su oznaku 'V' dobili hrvatski proizvođači zdrave hrane Annapurna i Zrno, ali i Zvijezda za svoju majonezu Omegol koja ne sadrži sastojke životinjskoga porijekla. Osim proizvođača, oznaku 'V' je dobio i pansion Cherry Blossom u Istri kao hotelijersko-ugostiteljski objekt koji ima isključivo vegetarijansku ponudu.

U svijetu je broj vegetarijanaca u stalnom porastu. Veliki broj inozemnih turista u Hrvatskoj upravo su vegetarijanci i potrošači koji se hrane zdravije i paze na sastojke proizvoda koje kupuju. Europska oznaka 'V' na hrvatskim proizvodima predstavlja sigurnost sastojaka i kvalitetu takvog prehrambenog proizvoda.

Prema istraživanju javnog mnijenja komunikacijske skupine Spem, u Hrvatskoj živi preko 150.000 vegetarijanaca. Osim njih, tu su i mnogi potrošači koji se hrane zdravije, odnosno paze na sastojke proizvoda koje svakodnevno konzumiraju. Mnogi potrošači zbog zdravstvenih poteškoća (alergije i intolerancije) ne smiju konzumirati određene namirnice životinjskoga porijekla, dok nekima religijska uvjerenja to ne dopuštaju. Upravo njima je namijenjena ova oznaka koja je jamstvo provjerenog proizvoda.

Da je oznaka 'V' potrebna na hrvatskom tržištu, dokazuje i istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da se 86 posto anketiranih potrošača slaže da svi proizvodi trebaju imati oznaku jesu li vegetarijanski.

Uvođenje ove oznake ima dugoročan cilj neprekidnog širenja tržišta bezmesnih proizvoda i pomaganja potrošačima da lakše pronađu proizvod koji trebaju. Samo jedan pogled na oznaku svima pojednostavljuje kupovinu vegetarijanskih proizvoda, što je zanimljivo velikom dijelu potrošača.

Više informacija o prednostima oznake 'V' možete naći na stranici www.v-label.info koja je prevedena na hrvatski jezik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi