'PREHRANA JE I NAČIN ŽIVOTA'

Kandidat 'MasterChefa' Matei Negovetić otkrio zbog čega se zaljubio u veganski način prehrane

31.01.2022 u 21:20

Bionic
Reading

Matei Negovetić, gastro bloger i vegan, TV gledateljima je ostao u sjećanju kao kandidat kulinarskog showa 'Masterchef' Nove TV koji je napustio jer je odbio pripremati meso

Za sve one koji bi voljeli 'izbaciti' meso sa svojeh menija, Matei je za Glas Istre dao neke korisne savjete te je ispričao kako je odlučio postati vegan.

'Odluka da prestanem jesti meso došla je prilično spontano, prije nešto više od dvije godine. Prvotna ideja je bila da ne jedem meso samo preko radnog tjedna, da vikendom, kad bih išao kod obitelji na ručak, ne bih bio "onaj čudni" koji neće jesti meso i traži da se za njega nešto posebno sprema. No, ta odluka se pretvorila u cijeli mjesec, pa u godinu, pa sve dosad. Ono što je meni bio motiv bilo je zasićenje mesnom prehranom, odnosno imao sam veliku želju kuhati i jesti nešto novo, nešto drugačije. Upravo zato bila je to jednostavna, lagana odluka, bez ikakvih zabrana. Prvo što sam vidio u veganskoj prehrani bile su prednosti - raznolikost, zanimljivost okusa, različite strukture namirnica, kombinacije jela koje dotad nisam nikad probao', kaže Matei.

Ono što preporuča svakome tko se odvaži na taj korak je da krene svojim tempom, odnosno da sluša sebe.

'Prvo uvedite nekoliko dana bez mesnih obroka pa na kraju tjedna razmislite postoji li razlika u osjećaju u tijelu, u osjećaju gladi, pa čak i mislima koje ste imali tih dana. Postupnim uvođenjem plant-based jela dajemo poruku sebi da i dalje imamo izbor želimo li preći na takvu prehranu ili ne. Takvim pristupom si ništa ne branimo i to nam pruža osjećaj lakoće, uživanja, što hrana i treba pružati', savjetuje Matei Negovetić, gastro bloger iz Zagreba koji je otrčao i '1.000 milja Istre'.

Preporučuje da se prvo uvede nekoliko dana bez mesnih obroka pa se na kraju tjedna razmisli postoji li razlika u osjećaju u tijelu, u osjećaju gladi, pa čak i mislima koje ste imali tih dana.

'Postupnim uvođenjem plant-based jela dajemo poruku sami sebi da i dalje imamo izbor, da sami možemo izabrati želimo li preći na takvu prehranu ili ne. Takvim pristupom si ništa ne branimo, ne dovodimo se u stanje da nešto smijemo a nešto ne smijemo. I takav pristup nam pruža osjećaj lakoće, uživanja, a to je osjećaj koji nam prehrana treba i pružati', rekao je Matei.

Ono što najčešće ljudi uvide, dodaje, jest novi osjećaj sitosti, koji zadovoljava njihovu potrebu za hranom, a ne stvara potrebu za odmorom nakon jela.

'To je ta velika razlika u odnosu na prehranu koja uključuje meso, da nakon konzumiranja plant-based jela ne postoji velika želja za spavanjem, odmorom ili osjećaj da ne možete disati', rekao je za Glas Istre Matei čija je velika strast trail, trčanje po planinama.