NEPONOVLJIVA STRAST

Prva ljubav ne smije biti mjerilo veze

19.01.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Snažna prva, odnosno tinejdžerska ljubav kasnijim vezama postavlja nerealna očekivanja i zapravo ih može posve uništiti, tvrdi vodeći britanski sociolog

Dr. Malcolm Brynin tvrdi da euforija koju najčešće osjećamo u ranoj mladosti, kod prve ljubavi ili dulje veze, može otežati pronalaženje sreće u kasnijem životu s budućim partnerom.

Strastvena veza u tinejdžerskim danima može sve sljedeće veze učiniti nezanimljivima jer u usporedbi s prvom, nijedna kasnija neće biti ispunjavajuća ni zadovoljavajuća. 'Ako ste imali vrlo strastvenu prvu vezu i dopustite da vam taj osjećaj postane mjerilo veze, onda je neizbježno da će se veze u zrelijim godinama činiti dosadne i razočaravajuće', rekao je Brynin.

Odrasli koji smireno i razumski pristupaju pronalaženju ljubavi i koji ne pokušavaju vratiti tinejdžersko uzbuđenje, sretniji su u životu, piše Telegraph.

Bynin je naglasio da problemi počinju onda kad od zrele veze ne samo da pokušavamo dobiti sve što želimo, već u tome tražimo nivo uzbuđenja i intenzitet kako kod prve ljubavi. 'Rješenje je jednostavno. Ako se možete zaštiti od intenzivne prve strasti, bit ćete sretniji u životu', zaključio je doktor Brynin.