BRITANSKO ISTRAŽIVANJE

Protiv raka - zdravijim životom

28.12.2014 u 18:20

Bionic
Reading

Zdraviji način života mogao bi spriječiti pojavu više od 40 posto karcinoma, pokazalo je britansko istraživanje koje prenosi BBC

Prema podacima Britanskog centra za istraživanje raka pušenje je najvažniji među uzrocima raka koji se mogu izbjeći promjenom stila života, a nakon toga slijedi nezdrava prehrana. Ograničavanje unosa alkohola i redovito vježbanje pomažu smanjivanju rizika od raka.

Prema podacima od 2007. do 2011. više od 300.000 slučajeva raka u Britaniji povezano je s pušenjem. Nezdrava prehrana bila je u tom petogodišnjem razdoblju povezana sa 145.000 slučajeva raka, pretilost s 88.000 slučajeva karcinoma i alkohol sa 62.200.

Rizični faktori su i oštećenja kože zbog prekomjernog izlaganja Sunčevima zrakama te fizička neaktivnost.

Statističar Max Parkin s Britanskog centra za istraživanje raka na londonskom sveučilištu Queen Mary kaže kako nema gotovo nikakvih sumnji da određeni stil života može imati veliki utjecaj na pojavu raka.

'Istraživanja širom svijeta ukazuju na iste faktore rizika'.

'Zdravi način života ne može jamčiti da netko neće dobiti rak no možemo smanjiti izglede poduzimanjem pozitivnih koraka koji će taj rizik smanjiti u budućnosti.'