'NEMA MAŽENJA BEZ PAŽENJA'

Projekt 'Živjeti zdravo' pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

30.11.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta 'Živjeti zdravo', pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Milanović i ove se godine pod sloganom 'Nema maženja bez paženja' pridružio Europskom tjednu testiranja (engl. European Testing Week, ETW) provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV takozvanim 'brzim testom'

Europski tjedan testiranja u cijeloj se Europi obilježava povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Cilj je ETW-a i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a doprinjeti informiranju građana, ukloniti predrasude o HIV-u i AIDS-u te osvijestiti društvo o važnosti testiranja, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja infekcije HIV-om.

U periodu od pet godina (2015.-2019.) u Hrvatskoj se HIV-om zarazilo 537 osoba, a 109 osoba oboljelo je od AIDS-a. U tom su perioduod bolesti AIDS umrle 42 osobe. Zbog toga, ali i činjenice da ne postoji način na koji se HIV i AIDS može konačno izliječiti, veliki je javnozdravstveni cilj sprječavanje širenja infekcije HIV-om i razvoja bolesti AIDS. Služba za promicanje zdravlja HZJZ-a doprinosi tome cilju provođenjem javnozdravstvene kampanje 'Nema maženja bez paženja' te radom Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a, u sklopu kojeg se ljudi mogu besplatno i anonimno testirati na HIV.

U Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a u razdoblju od 2015. do kraja listopada 2020. godine - uz stanku testiranja od tri mjeseca zbog epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 - testirano je 1868 osoba od kojih je 27 bilo HIV pozitivno, što govori o udjelu od 1,45 posto pozitivnih osoba među testiranima.

Kampanja je dio projekta 'Živjeti zdravo', dijela Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji HZJZ provodi u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Voditeljica projekta, prof. dr. Sanja Musić Milanović izrazila je zadovoljstvo što je kampanja od samoga početka prepoznata, a posebno kod mlađe populacije, te se prošle godine, u prvoj godini provedbe, za testiranje javilo 100 korisnika, a ove godine, usprkos okolnostima, čak 130, 'i to mahom mlađih'.

'Mi vam se zahvaljujemo što ste nas prepoznali. Mi vam se zahvaljujemo što se osjećate ugodno javiti nam se, jer mi smo tu za vas, i bit ćemo i dalje tu za vas. Možete nas pitati što god želite - na bilo koji način; bilo preko društvenih mreža našeg savjetovališta i projekta Živjeti zdravo, bilo telefonskim pozivom, bilo dolaskom u Savjetovalište utorkom ili četvrtkom, kad je otvoreno', poručila je.

Dr. Musić Milanović je da je od 2014., kada je HZJZ pokrenuo Centar za besplatno i anonimno testiranje na HIV, do 2018. godine, hrvatska stopa zaraženih HIV-om bitno niža nego u zemljama Europske unije i europskim zemljama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

'Naša stopa zaraženih od HIV-a je 2,2 na 100 tisuća stanovnika godišnje, dok je u Europskoj uniji 6, a u europskoj regiji WHO-a čak 17. Zato ne zaboravite: Nema maženja bez paženja! Čuvajte se!', poručila je voditeljica projekta Musić Milanović.

Inače, u razdoblju od pet godina (2015.-2019.) u Hrvatskoj se HIV-om zarazilo 537 osoba, a 109 osoba oboljelo je od AIDS-a. U tom su razdoblju od bolesti AIDS umrle 42 osobe.

Zbog toga, ali i činjenice da ne postoji način na koji se HIV i AIDS može konačno izliječiti, veliki je javnozdravstveni cilj sprječavanje širenja infekcije HIV-om i razvoja bolesti AIDS. Cilj je ETW-a i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a doprinijeti informiranju građana, ukloniti predrasude o HIV-u i AIDS-u te osvijestiti društvo o važnosti testiranja, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja infekcije HIV-om.