spremno dočekajte zimu

Slijedite ovih par jednostavnih savjeta stručnjaka i ojačajte svoj imunološki sustav prije zime!

09.11.2020 u 08:13

Bionic
Reading

Aktualno stanje s pandemijom COVID-19 u svijetu navodi nas na promišljanje o što efikasnijoj obrani od takve i sličnih virusnih infekcija. O važnosti zdrave prehrane osobito u ove dane kad nam je svima od presudne važnosti ojačati svoj imunitet u što jačoj mjeri, razgovarali smo i s nutricionisticom Tenom Čadež

Stjecanje imuniteta je sposobnost organizma da se obrani od raznih bolesti, infekcija i zaraza. Iako svatko od nas ima određeni imunitet, netko jači, netko slabiji, važno ga je dodatno pojačati, pogotovo u određenom godišnjem dobu. Nije nepoznato da imunološki sustav zahtijeva više brige tijekom zime i hladnijih dana. Niske temperature, nedostatak izlaganja suncu i stvaranja vitamina D, često znači i pad imuniteta.

Trenutna pandemija koronavirusa nikako nam ne ide u prilog, a ako tome pribrojimo užurbanu svakodnevicu modernog doba koja je postala životni stil gotovo svakog pojedinca, više je no jasno da organizam izlažemo velikim naporima. Podizanje obrambenih snaga organizma neophodno je u prevenciji bilo koje bolesti pa tako i kod spriječavanja i smanjenja mogućnosti zaraze ovim virusom.

Neupitno je da je prva linija obrane odabir zdravog načina života. Naravno da ne možemo utjecati na sve što narušava imunitet, poput stresnih situacija ili umora, ali itekako možemo utjecati na ono što unosimo u organizam. Upravo je zato najbolje što trenutno možemo učiniti, jačanje imuniteta s mikronutrijentima koji već dokazano imaju tu ulogu.

Zdrava prehrana je svakako ključ kojim svatko može doprinijeti i podržati imunološku aktivnost, a podrazumijeva umjerene i raznovrsne obroke kako bi osigurali adekvatan unos vitamina A, B skupine, C, D, magnezija, selena, cinka, željeza, omega-3 masnih kiselina, polifenola i beta glukana, tj. konzumacija pravilne i nutritivno uravnotežene prehrane.

Namirnice koje se preporučuju za zaštitu od potencijalno štetnih učinaka dobro su poznate i lako dostupne pa već danas možete povećati njihov unos kako bi svoje tijelo što bolje pripremili za nadolazeće izazove.

Voće i povrće bogat je izvor vitamina (C, B6, B9, E), mineralnih tvari (željezo, magnezij, mangan, kalcij, kalij), jednostavnih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, voćnih kiselina te drugih biološki aktivnih komponenata s antioksidativnim svojstvima za koja se smatra da pomažu pri obrani organizma.

Antioksidansi su kemijski spojevi za koje se smatra da imaju ulogu kod spriječavanja ili usporavanja oštećenja stanica. Istovremeno, antioksidansi mogu elimirati slobodne radikale i druge reaktivne kisikove spojeve te nitrogene spojeve koji neposredno moguće potiču razvoj većine kroničnih bolesti.

Antioksidativni profil voća i povrća je kompleksan i uključuje karotenoide, tokoferole, askorbinsku kiselinu kao i polifenole koji doprinose antioksidativnoj aktivnosti i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Upravo zato, prehrana bogata voćem i povrćem kroz brojna istraživanja pokazala je povezanost sa zaštitom od srčanožilnih bolesti, određenih vrsta rakova, mnogih drugih kroničnih bolesti te jačanjem imunološkog sustava.

Određeno voće i povrće, poput brusnice ili češnjaka, sadrži bioaktivne komponente (fitokemikalije) koje čak i pri niskim koncentracijama mogu imati inhibirajući učinak za pojedine bakterije i viruse. Limun i menta osim osvježavajućeg učinka doprinose i zaštiti organizma od bolesti te ublažavanja upale.

Bitno je napomenuti kako svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevni unos voća i povrća od 400 grama, odnosno 5 serviranja, kako bi se omogućio pozitivan učinak na zdravlje.

U skupinu jakih prehrambenih antioksidansa koji pridonose jačanju imuniteta, pripadaju još: jagoda, borovnica, malina, luk, brokula, crno grožđe, maslinovo ulje, mrkva, bundeva, lubenica, agrumi, crveni kupus, paprika, kelj pupčar, špinat, đumbir, crvena repa, orah, lješnjak, sjemenke suncokreta i ostalo. Namirnica bogatih antioksidansima ima jako puno, te ih svi možemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu sukladno vlastitim preferencijama.

Zaključak je vrlo jasan, svojem organizmu i imunološkom sustavu najbolje ćete pomoći ako usvojite zdravi način života i pravilne navike. Zahvaljujući njima imunološki sustav može biti bolje pripremljen za svakodnevnu borbu protiv vanjskih štetnih čimbenika i virusa.

Pa ipak, koliko god se mi trudili prevenirati bolesti jačanjem vlastitog imunološkog sustava, ponekad nam ne preostaje drugo no potražiti adekvatnu zdravstvenu skrb. Imajući na umu potrebe svojih klijenata u Merkur osiguranju osmislili su stoga program dodatnog zdravstvenog osiguranja health4me Premium.

Riječ je o kombinaciji proizvoda koji u slučaju bolesti omogućuju brz pristup vrhunskim zdravstvenim uslugama kod najboljih liječnika, ambulanti, poliklinika i terapeuta u zemlji, te preventivnih programa fit4life koji pomažu promijeniti životni stil , kako bi imali što bolju kvalitetu života.

Još jedna velika prednost health4me Premium osiguranja je i činjenica da se pregledi, osim kod Merkur ugovornih parnera, mogu obaviti i kod drugih ustanova ili liječnika koje sam osiguranik izabere, uskoro će s radom započeti i Merkurova Poliklinika gdje će pacijentima na raspolaganju stajati timovi liječnika i ostalih stručnjaka.

Što se tiče osnovnog pokrića health4me Premium osiguranja, u slučaju bolesti osiguranicima se omogućuje liječenje u najboljim poliklinikama kod najcjenjenijih liječnika specijalista do ugovorenog limita od 1.000 ili 2.000 eura. Osiguranici dodatno imaju pravo i na korištenje jednog specijalističkog pregleda po želji godišnje. Osim toga, osnovno pokriće uključuje i pakete Zdravlje Plus i Nezgoda Plus osiguranje, kojima se ostvaruje dodatna naknada u slučaju boravka u bolnici ili posljedica nezgode.

Sve one kojima pak je od osobite važnosti prevencija zdravlja dodatno će razveseliti i vijest kako se health4me Premium polica može obogatiti preventivnim fit4life programom koji uključuje sistematski pregled u hotelu, wellness vikend, savjetovanje s nutricionistom ili do 10 mjeseci usluga Vama omiljenog fitness centra.

Više informacija o zdravstvenim programima potražite na stranici ili pozivom na besplatni info telefon 0800 360 360.

Prilog je napravljen u suradnji s Merkur osiguranjem.