UMJERENO

Previše crvenog mesa povezuje se s preranom smrću

24.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Najveća američka studija o crvenom mesu do sada, otkrila je kako ljudi koji jedu velike količine crvenog mesa imaju veći rizik od oboljenja od srčanih bolesti i raka

Radi se o mesu hot doga, slanine, hamburgera i slično. Voditelj studije Rashmi Sinha s Nacionalnog instituta za istraživanje raka, upozorio je da treba smanjiti unos crvenog mesa kako bi se smanjila mogućnost oboljenja od raka.

Muškarci koju su tijekom deset godina dnevno unosili 113 grama mesa u organizam imaju 22 posto više šanse da će umrijeti od raka i 27 posto više šanse da će umrijeti od srčanih oboljenja, za razliku od onih koji su istu količinu mesa jeli tjedno.

Žene pak koje se jele velike količine mesa imaju 20 posto više šanse da će umrijeti od raka i 50 posto više šanse da će umrijeti od srčanih problema, za razliku od žena koje jedu manje crvenog mesa.

Ljudi čija prehrana sadrži više bijelog mesa poput piletine i ribe žive zdravije i dulje.

Znanstvenici su deset godina pratili navike čak 545.000 ljudi u dobi između 50 i 70 godina. U tih deset godina, umrlo je 70.000 ljudi, prenosi foxnews.com.

U analizu su, osim praćenja prehrane, uključili i druge rizične faktore poput povijesti bolesti u obitelji, težine i ostalih.

Otkrili su da, pored svih faktora, smanjenje unosa crvenog mesa u organizam može imati blagotvoran utjecaj na zdravlje. Prehranu treba obogatiti voćem i povrćem. Ne trebaju svi postati vegetarijanci, no meso ne treba biti najvažnija namirnica na tanjuru, poručuju znanstvenici.