IDEJNO RJEŠENJE

Pretvorite nedostatke prostora u prednosti

Bionic
Reading

Prilikom opremanja doma, postoji niz prostornih nedostataka koji otežavaju njegovo kvalitetno uređenje. Ovakve probleme domišljatim rješenjima pretvorite u prostorne naglaske koji će oplemeniti prostor i zadiviti goste

Poštovani,

upravo smo kupili trosoban dvoetažni stan te ga planiramo opremiti. Mi smo bračni par bez djece, a želja nam je urediti stan u kojem će se osjećati toplina doma, a pri tome maksimalno iskoristiti prostor.


U kuhinji je pozicija radijatora loša, pa nam ometa pravilan raspored elemenata. Htjeli bismo da prostor sadrži što manje elemenata namještaja, ali da je funkcionalan.

Postojeće stanje

Odgovor arhitekta:

Vaš stan vrlo je atraktivan i osnovni raspored zidova funkcionalan. Problem pri samom ulazu u stan nedostatak je garderobnog prostora koji ćete morati nadoknaditi u spavaćim sobama.

Prostor ispod stepeništa iskoristite kao spremište za cipele, a rješenje interijera povezat će nekoliko elemenata u jedan da bi prostor bio potpuno iskorišten. Velika kružna stijena u dnevnom boravku naglašava prostor i povezuje ga s vanjskom terasom, ali umanjuje mogućnost smještaja TV-a u dnevnom boravku.

Predlažemo da zid ispod stepeništa obložite drvenim elementima koji će se sastojati od kombinacije različitih boja, koja će poslužiti kao nosač za TV u jednom dijelu, a u drugom će postati dvokrilna vrata spremišta za cipele. Na ovaj način, najlošiji element u prostoru, koji je nemoguće izbjeći, postat će dekoracija u prostoru.

Kutnu garnituru smjestite uz pune zidove tako da većim dijelom bude orijentirana prema vrtu. Stol u kombinaciji drveta i stakla bit će idealan izbor, kao poveznica sa staklenim stijenama uz koje možete smjestiti zelenilo.

Kuhinju i blagovaonicu riješite na način da njihovim povezivanjem na pravom mjestu sakrijete pogled na radijator, a također i maksimalno iskoristite isti zid. Iznad radijatora provucite radnu plohu s elementima (koja će biti djelomično otvorena u zoni radijatora), a u produžetku izvedite šank na koji ćete nadovezati blagovaonski stol (drveni ili stakleni) sa stolicama nižeg naslona.


Ova postava produžit će put prema kuhinji, ali će vam dati mogućnost smještaja dodatnog ormara (predlažemo stakleni ili puni) u zoni blagovaonice. U suprotnoj postavi, stol bi zauzeo zonu zida, pa bi onemogućio smještaj dodatnih elemenata.

Predlažemo kombinaciju zelene, krem i različitih boja drveta, koje će povezati već postojeći parket s bojom kuhinje i stolarije. Zastore izvedite u jednostavnom obliku da naglasak bude na samim staklenim stijenama.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, Monike Galović Dumendžić, mag.ing.arh. i Izabele Galović Ninić, mag.ing.arh., koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr