NAJČEŠĆE GREŠKE

Prestanite odmah ovo raditi svojoj koži

09.04.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Mislite da ste svladali sve tehnike čišćenja i njege kože, no dermatolozi i kozmetičari vjeruju kako sigurno ima nešto u čemu griješite i što odmah trebate prekinuti

Možda je riječ o lošim proizvodima, onima kojima je istekao rok trajanja, lošim navikama, previše agresivnim tretmanima, u svakom slučaju, ono što radite za svoju kožu ne mora biti uvijek i sto posto savršeno. Donosimo listu najčešćih pogrešaka pri njezi kože koju su sastavili stručnjaci. Provjerite pronalazite li se u njima.

Piling lica agresivnim proizvodima
'Ako često radite piling lica, previše ste agresivni prema koži, ona postaje jako osjetljiva', kaže Zdenka Sutton, kozmetičarka iz Le Posh Salona u Los Angelesu. Savjetuje da na koži lica piling treba raditi svaka dva do tri tjedna i uvijek nakon toga ju dobro nahraniti kremom. Svakako bi trebalo i izbjegavati, kaže Kate Somerville, vlasnica klinikeu Los Angelesu, i pilinge koji sadržavaju tragove orahovih ljuski jer su oni jako agresivni za kožu.

Isprobavati novi tretman dan prije važnog događaja
'Ne činite to', kaže Somerville. Čak i ako vam se proizvod ili tretman čine potpuno sigurni, nemojte riskirati crvenilo ili čak opekline. Nove proizvode testirajte bar tri tjedna prije važnih događaja. Čak i ako vam kozmetičarka ponudi neki novi tretman, nemojte ga iskušavati ako dan poslije imate važan sastanak ili događaj. Nije vrijeme za eksperimente.

Ne odustajte od proizvoda nakon samo jedne upotrebe
Za neke proizvode poput ruža za usne, sjenila ili spreja za kosu možete odmah zaključiti je li vam odgovaraju ili ne. No kako biste vidjeli djelovanje krema, trebate koži dati vremena. Naime, stanice kože obnavljaju se jednom na mjesec odnosno kod nekih osoba čak i svakih 40 dana. Kako biste vidjeli pomaže li vam određeni proizvod, koristite ga bar šest do osam tjedana.

238526,241996,237924,235641
Riješite se proizvoda kojima je istekao rok trajanja

Provjerite sve proizvode koje imate i ako im je istekao rok čak i jedan dan, odmah ih bacite. Stručnjaci također savjetuju da je s vremena na vrijeme potrebno promijeniti preparativnu kozmetiku. Pogotovo ako proizvode za njegu držite u kupaonici koja je u pravilu toplija nego ostatak stana, što su idealni uvjeti za bakterije - vlaga i toplina.

Ne kopajte po licu
U savršenom svijetu nitko ne stišće prištiće i svi imaju savršenu kožu. U realnom svijetu vjerojatno ne postoji osoba koja u kućnoj radinosti nije pokušala očistiti lice od tih crnih groznih mitesera. No to je potpuno pogrešno. 'Prljavi prsti, prejako pritiskanje, nepravilno istiskivanje može uzrokovati otekline, ožiljke i infekcije', upozorava Somerville.

Pripazite kako čistite lice i čistite ga redovito
Većini ljudi vjerojatno ne treba poduka kako čistiti lice, no stručnjaci tvrde suprotno. Uvijek, ali baš uvijek prije spavanja temeljito skinite make up. U suprotnom će vam se zatvoriti pore, a koža će vam izgledati beživotno. U krajnjoj nuždi, ako ne stignete temeljito oprati lice, koristite vlažne maramice i obrišite te izdajničke ostatke šminke. Držite ih pored kreveta tako da stvarno nemate ama baš nikakvu izliku.

Odbacite štetne navike
Mislite da činite sve za svoju kožu. Zapitajte se koliko se izlažete suncu i jeste li odbaciti cigarete. Oštećenja koja sunce može uzrokovati na koži mogu biti jako ružna, no Somerville osim prevelikog izlaganja suncu upozorava kako je vjerojatno jedan od najvećih neprijatelja lijepe kože cigareta. Kada udahnete dim cigarete u sebe unosite 4000 opasnih toksina, koji idu direktno u kožu, zatvaraju pore, reduciraju dotok kisika i smanjuju produkciju kolagena.

Održavanje kozmetike urednom i čistom
Možda nećete vjerovati, ali kozmetičari upozoravaju da ima onih koji prije nanošenja olovke na oči poližu vrh kako bi je lakše nanijeli. Stavljate ju u usta gdje ima najviše bakterija, a potom ju nanosite na oči koje su iznimno osjetljive. Ne perete četkicu za nanošenje rumenila, ne mijenjate četkicu za zube.