NE BACAJTE NOVAC

Prepun hladnjak za blagdane? Evo kako ga organizirati

20.12.2015 u 08:27

Bionic
Reading

Uz velike pripreme za blagdane, prije kuhanja, pečenja i gošćenja s najmilijima, treba nekako utrpati sve silne namirnice u hladnjak i držati ga 'pod kontrolom' nekoliko dana. Evo kako možete slagati hranu i namirnice u hladnjak, a da se sve iskoristi, ništa ne zaboravi ili pokvari

Prozirne posude

Ovo je vrlo jednostavan, ali važan razlog. Kada otvorite vrata hladnjaka pa ugledate puno hrane i namirnica, lako je zaboraviti što se sve unutra krije. Čuvate li ostatke i namirnice u prozirnim posudama, lakše ćete se sjetiti što imate i kada treba što iskoristiti.

Meso

Osim što treba biti dobro umotano, držite ga na nekoj najdonjoj polici kako slučajno tekućine ne bi pokapale druge namirnice. U tom slučaju ih možete samo baciti. Možda je najsigurnije meso nakon kupnje staviti u posudu pa u hladnjak.

Kuhana hrana i ostaci

Sve što je ostalo od kuhane hrane stavite u posude pa na srednju ili gornju policu hladnjaka budući da je tamo uvijek stabilna i dovoljno hladna temperatura. Vrata hladnjaka su najmanje hladna pa tamo izbjegavajte stavljati kvarljive namirnice.

Povrće

Kako bi se ne bi oštetilo u natrpanom hladnjaku najbolje ga je spremiti u donje zasebne ladice. Budući da će i ti pretinci biti puni, ovaj puta nemojte povrće držati u zasebnim vrećicama. Neka ima zraka kako bi primjerice salata ostala hrskava i ukusna.

Maknite omote

Razni sirevi, komadi slanine ili primjerice pršuta obično su plastificirani. Kada jednom otvorite takvu namirnicu maknite je iz takvih omota te umotajte u papir ili novu vrećicu da bude propisno zatvorena. Jedino nemojte zaboraviti obilježiti datum roka trajanja.

Vrata hladnjaka

Osim što je pametno mlijeko, jaja i slične kvarljive proizvode maknuti iz vrata hladnjaka, neke druge je poželjno staviti tamo da vam budu pri suci. Plastične ambalaže u kojima se nalaze manje kvarljivi proizvodi poput kečapa, staklenke s ukiseljenim povrćem ili pak vino najbolje je staviti u vrata hladnjaka jer će vam biti pri ruci. Ako na policama imate ostatke hrane i sve ostale namirnice, a kečap, ajvar ili kiseli krastavci su negdje odostraga, veća je šansa da ćete na njih zaboraviti tijekom ručka. Isto vrijedi primjerice i za povrće. Zelenu salatu možete oprati i pohraniti u plastičnu vrećicu. Poslije je samo izvadite iz vrata hladnjaka i složite taman prije ručka. Na taj način će i kuhanje biti lakše.

Izbacite namirnice koje ne mora biti na hladnom

Neke stare navike koje nisu dobre teško je mijenjati, ali olakšajte si posao pa luk, češnjak ili primjerice izvadite iz hladnjaka ukoliko ste naučili tamo ih čuvati. Njima zapravo uopće nije mjesto u hladnjaku i dulje će trajati ako su na suhom i tamnom mjestu koje ne mora biti hladno.