ŠTO JESTI?

Prehrana bez glutena

21.04.2010 u 07:35

Bionic
Reading

Ukoliko ste osjetljivi na gluten ili samo želite jesti zdravo, u prehranu svakako morate uvrstiti raznoliku i ekološki zdrave namirnice. Žitarice koje sadrže gluten jednostavno zamijenite zdravijim, bezglutenskim opcijama i uživajte u zdravim i maštovitim jelima

Izbace li se iz prehrane žitarice koje sadrže gluten, ostaju nam proizvodi na kojima stoji oznaka da ne sadrže gluten, no Jadranka Boban-Pejić u svojoj kuharici Bez glutena ističe da je iz iskustva ustanovila da to nužno ne znači da je taj proizvod punovrijedna i kvalitetna namirnica. Ona stoga preporučuje svježe pripremljene cjelovite obroke od najkvalitetnijih ekološki uzgojenih namirnica, u prvom redu smeđu, slatku i divlju rižu, proso, amarant, kvinoju, kukuruz, heljdu kao i njihova brašna i tjestenine.

Netolerancija na gluten, bjelančevinu koja se prvenstveno nalazi u pšenici, ali i u nekim drugim žitaricama, manifestira se na tri načina, kao alergija na pšenicu, netolerancija ili osjetljivost i kao celijaklija.

Raznolikosti prehrane doprinijet će i različite mahunarke, povrće, jemenke i orašasti plodovi. Uostalom, prehrana bogata voćem i povrćem pomoći će očuvanja zdravlja i vitalnosti organizma. 'Bez glutena' jedinstvena je domaća kuharica isključivo bazirana na ekološkim i cjelovitim namirnicama koja donosi pregled različitih vrsta žitarica koje ne sadrže gluten te ukusne recepte za slatke i slane doručke, užine, glavna jela, juhe, deserte te detoksikacijski i hranjivi napitak, a sve to popraćeno sjajnim fotografijama Maje Danice Pečanić.

Žitarice koje ne sadrže gluten:

Amarant je žitarica sitnog zrna i izuzetno je hranjiva. Odličan je izbor za pripremu kaša i variva jer zgušnjava jela. Sadrži i lizin koji je sjajan izvor bjelančevina. Brašno se koristi rjeđe jer je dosta suho, no zato su pahuljice o amaranta odličan izbor za doručak.

Od kukuruza se mogu spremiti razna maštovita jela
Kukuruz se najčešće se koristi u obliku krupice za kruh, pogače i deserte.

Proso je bogat mineralima, vitaminom B i vlaknima i koristi se u kašama, kroketima juhama, kao i u kombinaciji s drugim jelima, a pogodno je i za deserte.

Smeđa riža je izuzetno bogata vitaminima B i jedina je žitarica koja sadrži vitamin E. Rižino brašno daje hrskavost biskvitima, keksima i tijestu za pite, svjetlu boju tijestu i lijep okus.

Heljda je bogata vitamina B skupine i mineralima, a sadrži veću količinu lizina. Zrno heljde kuha se u kašama, varivima i juhama, a heljdino brašno je mekano i aromatično i sjajan izbor za palačinke.

Kvinoja je najhranjivija od svih žitarica. Sadrži više kalcija od mlijeka i više bjelančevina, nezasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata od drugih žitarica. jede s eu juhama, varivima, salatama i u kombinaciji s drugim povrćem. Brašno od ove žitarice ima jak miris, pa se obično kombinira s drugim vrstama brašna.