povijest filozofije

Predstavljena knjiga „Tko su te filozofkinje?“

03.12.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanost danas je održano predstavljanje knjige „Tko su te filozofkinje?“, deset autora pod uredničkom rukom Barbare Ćuk, docentice na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti

Knjiga upečatljivog naziva oblikovana kao pitanje čitateljskoj publici pruža zanimljiv odgovor i otkriva neobične živote te inspirativan rad poznatijih, ali i zaboravljenih ili nepravedno marginaliziranih filozofkinja iz različitih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Hrvatske, u kojoj prve filozofkinje djeluju već od druge polovice šesnaestoga stoljeća. Uz urednicu na predstavljaju su sudjelovali radijski urednik i voditelj Marito Mihovil Letica, povjesničar Trpimir Vedriš s Filozofskog fakulteta te predstavnici autora Ivana Skuhala Karasman i Luka Boršić s Instituta za filozofiju. Knjiga „Tko su te filozofkinje?“ napisana je iz želje da širi krug čitalačke publike zainteresirane za filozofiju upozna s manje poznatim dijelom povijesti filozofije. Iako su Hannah Arendt ili Martha Nussbaum imena čija je misao relativno često prisutna u domaćim znanstvenim radovima, opusi pojedinih filozofkinja koje su predstavljene u ovoj knjizi gotovo su potpuno nepoznati i njihova imena ne nalaze se u leksikonima, enciklopedijama, povijestima filozofije i udžbenicima koji su pisani na hrvatskom jeziku.

„Bez filozofkinja povijest filozofije ostaje nepotpuna. Mnoge zanimljive i važne teme, kojima su se one bavile, još uvijek nisu poznate, a nisu ni dostatno proučene i obrađene. Iako je posljednjih dvadesetak godina izrazito poraslo zanimanje za njihovu misao i doprinos različitim filozofskim disciplinama i kulturi uopće, još uvijek su mnoge od njih u Hrvatskoj nepoznate čak i širem krugu samih filozofa. Opusi koji su predstavljeni u knjizi „Tko su te filozofkinje?“ nisu samo zanimljivi već otkrivaju i jednu „drugu“ povijest filozofije i potiču na promišljanje o filozofskom kanonu, o biti i smislu filozofije. Uranjajući u bogatstvo ovih filozofija, radujemo se što čitateljskoj publici možemo otkriti nešto novo.“, izjavila je urednica knjige Barbara Ćuk na predstavljanju knjige.

U pripremi knjige su uz nastavnike Fakulteta filozofije i religijskih znanosti sudjelovali stručnjaci iz drugih znanstvenih i obrazovnih institucija, pretežito pišući o autoricama koje su sami odabrali. U knjizi tako možete saznati o radu filozofkinja pitagorejki, Herrad iz Hohenburga, Margarete Porete, Mary Astell, Émilie du Châtelet, Helene Druskowitz, Lou Salomé, Hannah Arendt, Marthe Craven Nussbaum, ali i o hrvatskim filozofkinjama koje su djelovale od druge polovice šesnaestoga stoljeća do 1950. godine. Tako je u povijesti hrvatskih filozofkinja između prve filozofkinje, Maruše Gundulić Gučetić, čija su djela tiskana u drugoj polovici 16. stoljeća, i druge filozofkinje po redu, Helene Druskowitz, rođene sredinom 19. stoljeća, prošlo tristotinjak godina. Još su dvije filozofkinje rođene u 19. stoljeću, Elza Kučera, koja je doktorirala iz područja spoznajne teorije, a posebno se bavila odnosom psihologije i filozofije na način koji je vrlo blizak metodi današnje eksperimentalne filozofije, te Ivana Rossi, prva žena koja je 1916. doktorirala iz filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Elly Ebenspanger u disertaciji je obradila problem slobode volje, ali to ostaje jedino njezino djelo budući da je stradala kao Židovka tijekom Drugoga svjetskog rata. Filozofkinja Marija Brida posebno se bavila istraživanjem hrvatske filozofske baštine, a na Sveučilištu u Zadru oformila je Odjel za filozofiju. Niz filozofkinja čiji je rad ukratko predstavljen čitateljima nastavljaju Heda Festini, Blaženka Despot, Branka Brujić, Zlata Knezović, Gordana Bosanac, Ljerka Schiffler, Mihaela Girardi-Karšulin, Jasenka Kodrnja, Erna Banić-Pajnić, Nadežda Čačinović i Gordana Škorić.

Riječ je o prvom svesku u kojem urednica i autori tekstova čitateljima, ljubiteljima filozofije, predstavljaju ženska lica i ideje koje pripadaju kontinuiranoj tradiciji originalnih doprinosa žena povijesti filozofije. Knjiga je izdana u suradnji Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu i Naklade Breza te se nalazi u slobodnoj prodaji u Školskoj knjizi, knjižari Ljevak, knjižari Vuković & Runjić, Planetopiji, knjižari Dominović, Frakturi, superknjižari te putem web shopa Naklade Breza po cijeni od 180 kuna.