MRLJE I NEUGODAN MIRIS

Pravi razlozi zbog kojih vam rublje nije dobro oprano

08.05.2014 u 06:48

Bionic
Reading

Ukoliko ste mislili da sva mudrost pranja odjeće čini pomno odvajanje bijelog, crnog i šarenog rublja – prevarili ste se. Kako bi vaše rublje uvijek bilo besprijekorno čisto i mirisno, obratite pažnju na najčešće pogreške za koje vjerojatno niste niti svjesni da činite

Bijele traperice
Bijele traperice u kombinacija pamuka i elastina, a taj spoj predstavlja pravi izazov za održavanje jer se ne mogu očistiti odstranjivačem za mrlje koji se inače koristi za bijelo rublje. Elastin se ne može izbjeljivati, a ukoliko na bijeli traper nanesete varikinu, rezultat će biti ružna žuta boja – upravo suprotno od onoga što želite. Umjesto toga, koristite izbjeljivač koji štiti boju.

Kupaći kostimi
Pranje badića u perilici, čak i posebno odvojenog u rupičastim vrećicama, jest pogreška. Prema savjetu stručnjaka treba preskočiti korištenje i perilice i deterdženta, a kupaći kostim jednostavno isprati običnom vodom nakon svakog korištenja. Ako ostane prisutan miris klora iz bazena ili pak soli iz mora, badić potopite u vodu sa žličicom octa. Kako bi se spriječilo oštećenje tkanine klorom ili morskom soli, badić prije kupanja umočite u običnu vodu.

Tamna odjeća
Kako biste izbjegli da tamna odjeća izblijedi, pogotovo pamuk, prije pranja odjeću prvo okrenite na unutarnju stranu te ju operite preokrenutu. U svakom slučaju izbjegavajte korištenje sušilice za rublje. Naime, toplina je daleko štetnija za boju tamne odjeće, a sušenje na zraku omogućit će da tamna odjeća izgleda kao nova.

Dječja odjeća
Klinci su pravi majstori u prljanju odjeće, a premda nakon pranja u perilici dječja odjeća izgleda čisto, nakon što ju izvadite iz perilice odjeća najednom neobjašnjivo izgleda prljavo, a prekrivaju je tamne mrlje koje su se pojavile niotkuda – stoga se postavlja pitanje kako. Te mrlje su zapravo mrlje na bazi ulja, poput ostataka pizze koja je završila i na odjeći. Kako biste spriječili pojavljivanje takvih mrlja, stručnjaci preporučuju mrlje na bazi ulja prije pranja tretirati malom količinom deterdženta za rublje, a zatim ga operite u perilici i osušite na zraku.

Pernate jakne
Tajna pravilnog pranja pernatih jakni: namjestite perilicu na dodatni ciklus ispiranja. Preostala količina deterdženta u jaknama može onemogućiti perju da bude napuhano i pahuljasto, a upravo je to tajna zadržavanja topline kod pernatih jakni. Dio problema leži i u načinu sušenja pernate jakne. Naime, ukoliko mokru jaknu objesite, mokro perje će se spustiti prema rubovima jakne. Osim toga, mokro perje se ne raspoređuje ravnomjerno te će postati grudasto. Stoga je učinkovitije sušiti ju u perilici, i to s teniskom lopticom koja će uvelike pomoći razbiti mokre grude perja te ga ravnomjerno rasporediti po cijeloj unutrašnjosti jakne.

Ručnici
Izbjegavajte korištenje omekšivača i maramica za sušilicu. Prema riječima stručnjaka, omekšivač smanjuje sposobnost upijanja kada se osuši. Kako biste spriječili neugodan miris ručnika, koji nastaje kao posljedica bakterija, pripazite da perilicu ne pretrpate rubljem, odaberite najdulji program pranja s najtoplijom vodom i odjeću odmah izvadite iz perilice nakon završetka pranja.

Perilica rublja
I sama perilica za rublje s vremena na vrijeme zahtijeva čišćenje zbog nagomilanih ostataka deterdženta, omekšivača, prljavštine i mrtvih stanica kože. Kako bi vam perilica, a time i rublje, ostala čista i mirisna, s vremena na vrijeme ju isperite s vrućom vodom i izbjeljivačem.