OPASAN REŽIM PREHRANE

Povećava li Atkinsova dijeta rizik od srčanog udara?

27.06.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Žene na Atkinsovoj dijeti mogle bi biti u opasnosti od srčanog i moždanog udara kasnije u životu, tvrde znanstvenici koji su otkrili da redovito konzumiranje velike količine proteina i vrlo malo ugljikohidrata povećava rizik od udara za više od četvrtine

Znanstvenici upozoravaju žene da slijede pravila uravnotežene prehrane te da ne pokušavaju izbaciti krumpir kruh rižu i tjesteninu iz svoje prehrane.

Grčki i švedski znanstvenici proveli su 15-godišnje istraživanje na velikom uzorku od 43.400 žena u dobi od 30 do 49 godina.
Kod žena čija je prehrana bila siromašna ugljikohidratimaali bogata bjelančevinama utvrđeno je da su za 28 posto izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara, piše Daily Mail. Odnosno, od 10.000 žena na Atkinsovoj dijeti, pet bi vjerojatno moglo pretrpjeti moždani ili srčani udar, u usporedbi s 10.000 žena normalne prehrane.

Ova studija ukazuje na potrebu za uravnoteženom prehranom, upozoravaju nutricionisti i kažu da ne treba birati između ugljikohidrata i proteina, nego kombinirati namirnice iz svih skupina hrane, kako bismo bili zdravi iznutra i izvana.

Proteini, nemasni mliječni proizvodi, kruh, ugljikohidrati bogati vlaknima, puno voća i povrća te male količine masti puno su bolji za srce i za struk od strogih dijeta.
Studija je objavljena na web stranici časopisa British Medical Journal. Tipična Atkinsova dijeta sastoji se od jaja i slanine za doručak, salate od piletine za ručak te ribe i brokule za večeru.

Dijetu je osmislio američki kardiolog Robert Atkins, koji je u 72. godini umro od srčanog udara.