BORBA PROTIV BORA

Pouzdani anti-age saveznici

18.02.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Što još, osim uobičajene njege, možete učiniti za svoj izgled kako biste odgodili ili bar usporili proces starenja?

Duboko udahnite. Zadržite dah pet sekunda pa dugo izdišite. Nikamo ne žureći, ponavljajte vježbu tijekom pet minuta svaki dan. Za razliku od uobičajenog, plitkog disanja kojim koristimo samo 60% kapaciteta pluća, koncentriranim 'jogističkim' disanjem osiguravamo bolju opskrbu stanica dragocjenim kisikom.

Noćna krema na bazi retinola. Od retinola, aktivnog oblika vitamina A, nema bolje (s)tvari za 'peglanje' kože. Potiče proizvodnju kolagena i elastina, ubrzava cirkulaciju i eliminaciju slobodnih radikala. Kako sunčeve zrake smanjuju njegovu učinkovitost, preparate na bazi retinola najbolje je nanositi noću.

Jedite šitake gljive. Redovita konzumacija slavnih azijskih gljiva najjednostavniji je način da opskrbite organizam vitaminom A, koji je nužan za reguliranje staničnog metabolizma. Osim sirovih, nabavite i sušene šitake gljive koje možete dodavati juhama i salatama.

Izbjegavajte jo-jo efekt. Kako bi se prilagodila naglim promjenama kilaže, koža se prisilno rasteže i steže. U ranim 20-ima ta odstupanja još nekako i može pratiti. No u četvrtoj deceniji života više nije toliko elastična da bi se prilagodila brzim i drastičnim izmjenama pa ostaje ovješena, ne samo po tijelu nego i na licu, osobito u području nazo-labijalne, popularne kao 'majmunska' bora. Zato, stabilizirajte kilograme.

Ne zaboravite, koža je zlopamtilo. Brza hrana koju bezbrižno konzumirate kao adolescenti, poput hamburgera, prženih krumpirića i gaziranih pića, dolazi na 'naplatu' već u kasnim 20-ima. Sva pržena i hrana bogata zasićenim šećerom povećava glikaciju, usporava pravilno funkcioniranje metabolizma te razara kolagen i elastin. Zato, grickajte svježe voće i povrće.