NA PRIRODAN NAČIN

Ovako možete očistiti drvenu dasku za rezanje

21.11.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Na daskama za rezanje često ostanu bakterije koje je teško oprati deterdžentom i toplom vodom, posebno ako ih imamo već dulje vrijeme i svakodnevno koristimo

Nedavno istraživanje čak je pokazalo da se više bakterija poput salmonele i E. coli lakše zadržava na drvenoj dasci. Budući da drvo kao materijal ima sposobnost upijanja, većina ljudi automatski će se odlučiti za plastičnu dasku zbog lakšeg čišćenja. No stručnjaci kažu da ona nije ništa bolja u tom smislu jer se s vremenom i na njoj stvaraju urezi od noža pa se sitne tvari bolje hvataju za površinu i teže čiste. Upravo je to pokazala studija doktora znanosti Deana O. Clivera sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Koliko mogu biti opasne bakterije s daske za rezanje, sigurno već znate i sami, a ovaj savjet za detaljno čišćenje i dezinficiranje odličan je jer ne uključuje jaka sredstva za čišćenje.

Potrebni sastojci:
ocat
voda
hidrogen peroksid
krupna morska sol
limun
mineralno ulje

Primjena:

Pomiješajte vodu i ocat pa papirnatim ručnikom prebrišite dasku kako biste odstranili eventualne ostatke hrane. Zatim dasku prebrišite hidrogen peroksidom koji će je dezinficirati.

Idući je korak dobro posoliti dasku. Kako savjetuje apartmenttherapy.com, bilo bi dobro da takvu dasku ostavite preko noći jer će sol izvući eventualne preostale bakterije na površinu. I na kraju razrežite limun pa svakom polovicom dobro protrljate sol po dasci te isperite.

Ovaj postupak potrebno je napraviti tri do četiri puta godišnje, posebno ako dasku koristite svaki dan.

Da bi daska izgledala kao nova, možete upotrijebiti mineralno ulje koje se može kupiti u ljekarni. Dobra alternativa može biti i ulje badema.

Ulje namažite pamučnom krpicom i pustite da odstoji. Drvo će upiti većinu i to je zapravo sve što trebate učiniti.