AKO NISTE ZNALI

Pospremate krevet odmah nakon ustajanja? Evo zašto to ne biste trebali činiti

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 06:33
  • Objavljeno 12.05.2022 u 06:33
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Innocenti / ImageSource / Profimedia

Navika namještanja kreveta ujutro i nije tako dobra ideja prema korisniku TikToka, a čiji je video s razlogom postao viralan

Zahvaljujući TikToku i njegovim korisnicima gotovo svakodnevno svjedočimo jednostavnim videima sa savjetima i trikovima zbog kojih si nerijetko postavljamo pitanje: ‘Zašto se toga sam nisam sjetio?’

Video tiktokera koji se krije iza profila @sherifelsahly izazvao je pravu senzaciju. Razlog? Tvrdi da, suprotno onome što su nas roditelji pokušavali naučiti, trebamo prestati s pospremanjem kreveta čim ustanemo.

Zašto pospremanje kreveta nakon spavanja može biti loše za zdravlje?

Stvarni uzrok zapravo je prilično jednostavan: grinje žive u svakom krevetu, htjeli mi to priznati ili ne. Kao i mi, preferiraju udobnost, a najbolje uvjete za to pronalaze ispod pokrivača i na jastuku. Tiktoker objašnjava zašto im ide na ruku kada pospremimo krevet nakon ustajanja: ‘Ako pospremite krevet čim se probudite, zarobite milijune grinja u svom krevetu, za koje se ispostavilo da su se nastavile množiti.' Kako bi se to spriječilo, preporučuje: ’Ako ne pospremite svoj krevet, grinje će biti na svježem zraku i izložene svjetlosti, što ih pomaže ubiti.'

Grinje u krevetu: Koliko su zapravo opasne?

Visoka temperatura, vlaga i tama ispod pokrivača čine krevet pravim rajem za male životinje. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, u svakom krevetu nalazi se između dva i deset milijuna grinja. Iako se to čini prilično odvratnim i uznemirujućim, mikroskopski male životinje ne predstavljaju nikakvu stvarnu opasnost. Ne grizu i ne bodu te se hrane samo mrtvim stanicama kože i dlačica.

Za one koji su alergični na kućnu prašinu, s druge strane, grinje mogu postati prava muka. Kod njih se simptomi očituju u obliku čestog kihanja, svrbeža kože, crvenila očiju, grlobolje i glavobolje te brojnih drugih simptoma koji se mogu činiti kao prehlada. Međutim alergijsku reakciju ne izazivaju same životinje, već njihovo izlučivanje. U tom slučaju svakako treba poduzeti mjere protiv njih.

Grinje u krevetu: Kako ih se riješiti?

Jednom kada se grinje nastane, ne možete ih se potpuno riješiti. Jedini način da spriječite male životinje da se smjeste u vašem krevetu je prevencija, mijenjanjem jastuka i pokrivača svakih pet do sedam godina i ulaganjem u zaštitne navlake za posteljinu.

Kao što tiktoker @sherifelsahly objašnjava u svom videu, prestanak pospremanja kreveta ujutro također može pomoći. Najbolje je nakon ustajanja prozračiti poplun i jastuk kako biste ubili grinje i ne širili ih ostatkom stana. Posteljinu također treba redovito mijenjati i prati na 60 stupnjeva. Osim toga, spavaću sobu treba provjetravati jednom ili dva puta dnevno i održavati klimu u njoj što je moguće hladnijom i suhom – idealno na 18 do 20 stupnjeva Celzijevih. Na taj način sprječavate da se grinje nesmetano razmnožavaju i nastavljaju se udobno gnijezditi u vašem krevetu.