živnulo tržište nekretnina

Ponovni rast potražnje izazvao zaokret na tržištu nekretnina u turističkim središtima

12.06.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Strani klijenti nakon pandemije koronavirusa traže ekskluzivne kuće i nekretnine prvi red do mora

Otvaranjem granica početkom lipnja živnulo je i tržište nekretnina. Naime, Hrvatska se zbog odlične epidemiološke situacije pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija što potvrđuju brojne najave aviolinija, ali i gužve na graničnim prijelazima. Iskustvo govori da se turizam u pravilu brzo oporavlja nakon prestanka ugroze. Ljudi vole putovati i putovanja su danas snažno prisutna aspiracija ili, čak, potreba u razvijenim i u zemljama u razvoju. Iz Remax Centra nekretnina ističu da su primijetili aktivnost inozemnih kupaca, koji su očito prepoznali prednost Hrvatske u kriznom razdoblju te posjedovanja kuće na obali ili priobalju.

Prema informacijama koje smo prikupili iz Remax Centra nekretnina, najviše ugovorenih razgleda nekretnina od strane inozemnih kupaca je iz: Austrije, Slovenije, Njemačke.

“Ovo su i inače naša emitivna tržišta te pozicioniranje Hrvatske kao sigurne destinacije dovelo je do povećanog broja ugovorenih razgleda, ali i realizacija,” ističe voditeljica opatijskog ureda Remax Centra nekretnina, Andrea Belić. Opatija je kao destinacija izrazito omiljena kod Austrijanaca. Turistička putovanja iz Austrije u Hrvatsku posljednjih su dana intenzivirana te u ovom trenu u našoj zemlji boravi više od 1500 turista iz te zemlje. Velik broj stranih kupaca odlučuje se kontaktira nas prilikom kupnje nekretnine jer traže agente koji izvrsno poznaju područje, ali i kompletnu podršku prilikom prodajnog procesa, nadodaje Andrea Belić.

Tijekom travnja smo bilježili velik broj upita informativnog karaktera, no sada je situacija izrazito drugačija. Možemo uistinu reći da se tržište aktiviralo, ali jednako tako primjećujemo promjene kod potrošača. U proteklom periodu više nego ikada smo svi postali svjesni u kakvim nekretninama živimo, ističe voditeljica pulskog ureda Remax Centra nekretnina, Danijela Vrbanec Dedeić. Prema podacima Turističke zajednice trenutno u Istri ima oko 16 tisuća gostiju i sve više se bilježi broj upita za kupnju apartmana i kuća na istarskom području.

Većina turističkog prometa u Hrvatskoj ostvaruje se kroz cestovni promet, odnosno kroz dolaske automobilom koji, s udjelom od oko 75 posto, predstavljaju najčešći način dolaska u našu zemlju. Blizina i prometna povezanost automobilom, sigurnosti destinacije direktno su utjecali na povećanje potražnje kod stranaca. Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi, svjetski je mediji svrstavaju na liste najsigurnijih destinacija za putovanja.

Kod kupaca koji dolaze iz stranih tržišta važno je naglasiti da nakon situacije kada su brojni hoteli bili zatvoreni kupci su se odlučili za trajnije solucije svojih godišnjih odmora-za kupnju vlastite nekretnine. Velik broj upita imamo za nekretnine koje su prvi red do mora, ali i ekskluzivne nekretnine. Uspješno smo se prilagodili novonastaloj situaciji i kao tvrtka s dugogodišnjim iskustvom na tržištu nekretnina odgovorili na nove zahtjeve u potražnji, za kraj ističu iz najvećeg Remaxovog franšizera u Hrvatskoj.