DOBRE VIJESTI

Poništite negativne učinke sjedenja uz jednostavan trik za koji vam treba svega 5 minuta

19.01.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Glavni problem nije u sjedećem položaju, već u velikoj količini vremena koji ostajemo u tom položaju - nepomično. Najnovije istraživanje pronašlo je rješenje u vidu 'mini' tjelovježbe svakih pola sata uz rezultate poput svakodnevnog vježbanja tijekom šest mjeseci

Sjedilački način života jedna je od najpodcjenjenijih i najvećih opasnosti današnjice, upozorava WHO, Svjetska zdravstvena organizacija.

Procjenjuje se kako 60-85% svjetske populacije prakticira ovakav stil života, a nije izgledno da će se taj postotak imalo smanjiti u nadolazećim godinama. Uredski poslovi i sve veće oslanjanje na tehnologiju značajnije promjene čine nemogućima, ali najnovije istraživanje donosi dobre vijesti.

Naime, dokazano je kako glavni problem nije u sjedećem položaju, već u velikoj količini vremena koji ostajemo u tom položaju - nepomično. Drugim riječima, potrebne su tek manje promjene koje svatko od nas može uvesti kako bi značajno smanjio negativne učinke ove moderne 'pošasti'.

Riječ je petominutnim šetnjama koje se preporučuje prakticirati svakih 30-60 minuta.

Nepomično sjedenje kroz više sati u danu može uzrokovati bolesti srca i dijabetes, povišeni krvni tlak, određene tipove tumora, osteoporozu, ali mentalna oboljenja poput depresije i anksioznosti.

Ovaj zastrašujuć niz bolesti možete prevenirati upravo kroz mini oblike tjelovježbe kojima ćete pokrenuti svoje tijelo i kompenzirati mnogobrojne sate provedene za stolom.

'Istraživanjem smo dokazali da je optimalna količina kretanja pet minuta svakih pola sata. Takav mali oblik tjelovježbe dao je značajne promjene prilikom mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi', objašnjava liječnik Keith Diaz.

'Radi se o značajnim pozitivnim učincima koji su usporedivi s rezultatima koje biste dobili svakodnevnim vježbanjem tijekom šest mjeseci!'

Ako se pitate na koji način, konkretno, dolazi do ovakvih pozitivnih promjena, dr. Diaz nudi objašnjenje:

'Prilikom sjedenja dolazi do stezanja i savijanja krvnih žila u nogama, što mijenja protok krvi i uzrokuje rast krvnog tlaka. Ključno je učestalo kretanje koje, istina, može biti ponešto nepraktično dok ste na poslu.'

'Međutim, kada imate u vidu značajne pogodnosti po vaše zdravlje, koji uključuju i znatno bolje raspoloženje i osjećaj vitalnosti, puno je lakše ovu mini rutinu uklopiti u svoj dan.'

Za kraj, ako se odlučite pogodovati svom zdravlju na ovaj način, olakšajte si postavljanjem podsjetnika u obliku alarma koji će vas svakih pola sata podsjetiti da je vrijeme da protegnete noge i uzmete uvijek dobrodošao predah!