Nalin svijet

Poklanjamo bestseler o neobičnom putovanju škotskog biciklista i napuštene mačke

30.03.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Divno prijateljstvo čovjeka i životinje pretvorilo se u inspirativnu priču koja osvaja top liste

S kime ste bliski? S kime dijelite veliki dio svojega dana? Tko je uvijek uz vas? Na ova pitanja mnogi će odgovoriti spominjući obitelj i prijatelje. No mnogi od nas za svoje životne suputnike imaju kućnog ljubimca.

Autor velikog hita Nalin svijet, Dean Nicholson, upoznao je svoju najbolju prijateljicu na putovanju na koje se odvažio biciklom. Put oko svijeta, na koji je isprva krenuo s prijateljem iz rodnoga grada, ubrzo se pretvorio u samotno putovanje centralnom Europom prema istoku.

Tu samoću prekinulo je tiho mijaukanje iz grmlja pokraj ceste. Deanov plan ozbiljnim mu je glasom govorio da se ne osvrće nego da nastavi dalje. No srce mu je reklo nešto sasvim drugo: stani, pogledaj, ne žuri, važno je. I tada mu se život promijenio iz korijena.

To je bilo tri mjeseca nakon što je prvi put okrenuo pedalu, ali nakon toga ništa nije bilo isto. Na zabačenoj cesti u planinama između Crne Gore i Bosne, Dean je pokupio napuštenu mačkicu koju je nazvao Nala. Nije ju mogao prepustiti sudbinu – koja ne bi bila milosrdna – te ju je odveo do prvog veterinara i nastavio se skrbiti o njoj.

Veza je ubrzo postala neraskidiva, a videosnimka njihova susreta pogledana je više desetaka milijuna puta. Osim toga, stranica na Instagramu koju je otvorio kako bi bilježio svoje napredovanje na putovanju u potpunosti se pretvorila u njihov zajednički prozor prema svijetu. Nala je postala hit te su ih ljudi počeli prepoznavati i nuditi im utočište – i prijateljstvo.

Dobrota stranaca, izbjeglički kampovi, spašavanje životinja u Europi i Aziji naučili su Deana i Nalu da je upravo ono neočekivano istodobno i najljepše. Uz pomoć Garryja Jenkinsa, pisca koji je s Jamesom Bowenom napisao bestseler Fantastični mačak Bob, Dean je zapisao izvanrednu priču o svojoj i Nalinoj avanturi, priču koja će vas nadahnuti i raznježiti.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige Nalin svijet, a dobitnici su Đurđica Božičević i Ljiljana Stanić.