uzalud vam trud

Pogreške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što treba

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 18.03.2017 13:26
  • Objavljeno 18.03.2017 u 13:26
čišćenje

čišćenje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čišćenje doma zamorno je bez raznih trikova koji će nam skratiti vrijeme obavljanja tih mrskih kućanskih poslova pa je zgodno znati savjete stručnjaka koji su specijalizirani za njih

Pranje prozora kada je sunčan dan

Sredstva za pranje puno će se brže sušiti ako je lijep i vedar dan pa nas sunčeve zrake dodatno griju. Tako će se i sredstvo za pranje osušiti prije nego što operete i ispolirate staklo pa će ostati ružni tragovi i - uzalud ste se trudili. Sunčane dane iskoristite za rekreaciju i druženje, a one oblačne rezervirajte za pranje prozora.

Stavljanje sredstva direktno na površinu

Ukoliko se radi o većoj nezgodi, sredstvo za čišćenje treba direktno aplicirati, ali prilikom klasičnog održavanja uvijek ga je bolje nanijeti na krpu ili čime već najradije čistite. Tako ćete izbjeći uništavanje površina i očuvati namještaj.

Tekuće mrlje na tepihu treba detaljno očistiti

Tepih vas može neugodno iznenaditi ako niste detaljno očistili proliveno vino, kavu ili je vaš ljubimac bio neposlušan pa je obilježio teritorij. Tekuće mrlje mogu izbiti na površinu i neugodno mirisati ako ih dubinski ne operete. Prvo je potrebno papirnatim ručnicima ili krpom upiti što je više prolivene tekućine. Zatim operite odgovarajućim sredstvom za čišćenje i ponovite više puta ako niste sigurni da je sve uklonjeno.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Četka za WC

Osim što ju treba redovno čistiti jer se nalazi u vlažnim uvjetima pa je idealna za množenje nepoželjnih bakterija, iz istog razloga trebala bi se što bolje osušiti nakon korištenja i vraćanja u posudu. Kako piše Real Simple, najlakše ju je zaglaviti između WC daske i keramičkog dijela školjke da se ocijedi i prosuši pa nakon desetak minuta vratiti u posudu u kojoj inače stoji.

Spužvica za pranje posuđa

Također zbog vlage smatra se jednom od najprljavijih stvari koje imamo u kući pa nikako nije dovoljno samo dobro je ispirati nakon korištenja. Jednom do dva puta tjedno ubacite ju s posuđem u perilicu ili sterilizirajte u mikrovalnoj pećnici.

Usisavanje kada imate ljubimca koji pušta dlake

Čišćenje je zahtjevnije kada imamo kućne ljubimce, posebno s onima čija se dlaka lovi za tapecirani namještaj, tepihe i sakuplja u svakom kutu doma. Stoga je tada najbolje usisavati bez nastavaka, samo pomoću cijevi.

Zaštitne rukavice? Uvijek!

Čak i kada krenete na brzinu oprati nekoliko tanjura ili malo dotjerati umivaonik da kupaonica bude urednija, trebali biste nositi zaštitne rukavice. Naša koža je poput upijajuće spužve pa ju i male količine sredstava lako isušuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!