BOLJE SPRIJEČITI...

Pogreške kod uređenja doma koje se svakome omaknu

21.08.2016 u 07:32

Bionic
Reading

Dok gledate razne emisije ili listate magazine o uređenju doma, sve se čini tako jednostavno da ste sigurni kako uz malo mašte i puno truda sve možete i sami pa, poput mnogih, previdite osnovna pravila. Kako uređenje ili osvježenje doma ne bi završilo kao loša priča, pomoći će ovih nekoliko savjeta

Ako ste odlučili renovirati dio stambenog prostora, ali se dvoumite oko toga što vam najviše treba, poslušajte savjete dizajnerice interijera Nicole Fuller. Ona je za Vogue nabrojala najčešće pogreške koje radimo kada preuređenje uzimamo u svoje ruke, a to na kraju može koštati puno više ako se zapletemo u niz neplaniranih problema i izdataka.

Srce doma

Ako je kupaonica dotrajala, onda nema sumnje da ima prednost pred osvježavanjem dnevnog boravka ili nove blagovaonice da bi bila ljepša, ali ako se ne radi o većim problemima, Nicole Fuller uvijek će prvo odabrati prostorije koje zovemo srcem doma – dnevni boravak i kuhinju. A ta dva prostora, koja u modernom uređenju najčešće funkcioniraju kao jedna otvorena cjelina, koriste svi članovi obitelji. U njima se rješavaju problemi i okupljaju dragi ljudi, stvaraju lijepe uspomene. I zato im Fuller daje prednost. Odmah iza njih na listi je kupaonica, dok spavaće ili radne i dječje sobe te hodnik i ostali dodatni prostori mogu biti funkcionalni s osnovnim uređenjem.

#interiordesign #compactliving #malaysia #eclectic #custom #space #paulpris #design #igers

Fotografiju objavljuje paul+pris interior ???? (@paulpris_my)


Pravilno raspodijeljen budžet

Samo oni debelih novčanika mogu imati što požele, a kod uređenja doma je to i vrhunski dizajner koji će se umjesto njih zamarati rasporedima i izgledom. Za one koji moraju i žele sami, budžet je ključ cijele renovacije. A koliko god vam se sviđaju fotografije iz kataloga, prekrasni mali detalji i komadi koji zaokružuju lijepo uređen prostor, morate se vratiti u stvarnost i odrediti prioritete. Tako kod uređenja kuhinje gledajte koliko ćete izdvojiti za kvalitetne kućanske aparate, u kupaonici su to sve sanitarije, a u boravku, primjerice, sjedeća garnitura.

Ukratko, sve što kupujete za dulji niz godina treba zadovoljiti kvalitetu, funkcionalnost, a zatim estetiku. I to nije toliko teško jer danas postoji veliki izbor i jako puno dobro opremljenih trgovina. Nakon što ste surfali, obišli trgovine i pronašli većinu onoga što vam se sviđa, stavite sve na papir, ali računajte s 15 posto troškova više jer nikada ne znate što će se još dogoditi.

#display #interiordesign #interior #interiordesigner #bondi #beachhouse #designer #stylist #style

Fotografiju objavljuje Mich ?? Designer - Stylist (@missmichrocks)


Poštujte tradiciju

Kod novosagrađenih kuća ili stambenih zgrada, moderno se uređenje može najlakše uklopiti u svaki prostor i sve je stvar osobnih preferencija, ali ako imate starinsku kuću ili živite u zgradi koja potječe iz prošlih razdoblja arhitekture, svaki će dom biti topliji ako ostavite tragove te tradicije u uređenju. Starija gradnja često ima dodatne prostore koji nam se čine teško iskoristivima, ali treba poštivati 'kostur' stana ili kuće.

Mala pomoć stručnjaka u takvim slučajevima može biti dobrodošla, ali i na internetu postoji puno ideja kako iskoristiti različite prostorije i dobiti maksimum.


Ozbiljniji zahvati

Malo tko će, kao u filmu, uzeti malj u ruke pa porušiti zid jer želi veći dnevni boravak. Postoji puno zamki kod takvih uređenja, od statike zgrade koju možete poljuljati ako dirate nosive zidove pa sve do, primjerice, elektrike za koju niste ni znali da je provedena baš u tom zidu koji vam smeta. U takvim slučajevima nema drugog načina nego unajmiti izvođača radova, ali tu tek trebate biti oprezni. Uzmite nekoliko ponuda. Inzistirajte da dobijete napismeno svaku stavku troška i koliko se očekuje variranje ukupne cijene.

I najbolji majstori ponekad nešto previde, a i ne mogu uvijek znati što kriju kakav stari zid ili pločice u kupaoni, ali to ne smije podići cijenu za veliki postotak. Ako ikako možete, razgovarajte s bivšim klijentima kako biste znali drži li se izvođač svoje riječi.


Živite u kući? Važan je i eksterijer

Pogled kroz prozor uvijek je ljepši ako je okolina uređena, a dok u stambenoj zgradi nemate utjecaja na eksterijer, vlastiti vrt uvijek možete makar malo urediti kako bi svaki gost dolaskom u vaš dom znao da brinete o njemu. To ne moraju biti grandiozni vrtovi, ali već i sama urednost govori puno o vlasniku kuće.