PRI 70 KM/H

Pogledajte što ostane od auta nakon naleta kamiona

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 28.07.2011 14:02
  • Objavljeno 28.07.2011 u 12:34
Untitled-2

Untitled-2

Izvor: Screenshot / Autor: cc

Strah je izvrstan motivator. To najbolje zna dvojac nezavisnih agencija za testiranje sigurnosti automobila Euro NCAP i ADAC koji nam, s vremena na vrijeme, servira videopriloge od kojih nas prođu srsi

Ovaj put cilj ADAC-a je natjerati europske zakonodavce da nametnu proizvođačima kamiona obveznu ugradnju sustava za hitno kočenje u slučaju opasnosti. Ovakvi sustavi već se neko vrijeme ugrađuju u pojedine automobile više klase pa se moramo složiti da je poprilično nelogično to što svoje mjesto već nisu našli na većim i težim prijevoznim sredstvima poput autobusa i kamiona.

Ti sustavi sigurnosti rade na principu radara koji kontinuirano nadziru promet ispred vozila. Ukoliko sustav 'osjeti' da se automobil približava vozilu ispred prevelikom brzinom, upozorit će vozača zvučnim signalom, a ukoliko on ne reagira, preuzet će ulogu usporavanja i zaustavljanja da bi se umanjila opasnost i izbjegao sudar.

Vozači kamiona i autobusa zbog velikih udaljenosti koje svakodnevno prevaljuju u svakojakim uvjetima podložni su gubljenju koncentracije, a kakva se katastrofa može odigrati kada kamion pri brzini od 70 km/h naleti na zaustavljena vozila u koloni – možete pogledati u nastavku.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!