OAZA U PODZEMLJU

Pogledajte povijesnu kulu pretvorenu u moderan stan

18.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Povijesni Round Tower, koji se nalazi u jugozapadnoj Engleskoj, u okrugu Glouchestershire, godinama je bio zapušten. Nakon što je izgorio u požaru, pretvorio se u ruševinu, pa su desetljeća prošla prije nego što je netko ugledao potencijal u toj povijesnoj građevini

Kula se nalazi na vrhu brežuljka odakle se pruža sjajan pogled na obližnje livade i pitoreskno selo, a vlasnik je od njega uz pomoć ugledne arhitektonske tvrtke De Matos Ryan stvorio svoju oazu mira i privatnosti.

Kula je preuređena, a ispod nje nalazi se prostor za stanovanje koji, iako se dijelom nalazi u podzemlju, ima puno prirodnog svjetla zbog velikog okruglog centralnog svodnog otvora. Stambeni prostor čine četiri prostrane spavaće sobe, dnevni boravak, kupaonice i kuhinja.

Okrugli otvor u središnjoj sobi osvjetljava prostor i ponavljacirkularni dizajn same kule. Arhitekti De Matos Ryan poznati su posvojim modernim preuređenjima povijesnih građevina.

Stara kamena kula zapravo skriva moderan dom u betonu i staklu koji se nalazi u njezinu podzemlju. Interijer je staklenim zidom odvojen od eksterijera, a iz dnevnog boravka i soba izlazi se na popločenu terasu pored koje se nalazi bazen i terasa za sunčanje, što omogućuje privatnost od znatiželjnih pogleda i ne narušava okolicu.