MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

Pobačaj - trauma koja se može izbjeći

29.11.2008 u 14:47

Bionic
Reading

Iako je dobna granica upuštanja u seksualne odnose među tinejdžerima sve niža, svijest o mogućim posljedicama, poput trudnoće ili spolnih bolesti, sporo se mijenja. Stoga ne čudi što je u porastu broj maloljetnica koje zatrudne, a da to nisu htjele

Postatiroditelj sa samo 15 ili 16 godina (pa čak i ranije), doista nije lako,a prema podacima Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječjebolesti Zagreb, riječ je u najvećem broju o neželjenim trudnoćama.Stoga se mnoge mlade djevojke odlučuju za nimalo laku odluku - prekidtrudnoće ili abortus.

Statistički podaci za 2007. godinu
pokazuju da je brojtinejdžerskih pobačaja u malom porastu u odnosu na godinu prije. Naime,9,2 posto prošlogodišnjih abortusa otpada na djevojke u dobi do 19godina, dok je godinu prije ta brojka iznosila 8,8 posto.

Prema našim zakonima, pobačaj se može obaviti, ako je riječ o fetusustarom do 10 tjedana. Iako se svaki prekid trudnoće treba prijavitiHrvatskom zavodu za javno zdravstvo, teško je procijeniti koliko su tipodaci precizni.

No s obzirom na to da puno mladih sve ranije stupa u seksualne odnose,nije čudo što je u porastu i broj maloljetničkih trudnoća, koje suposljedica nepromišljenog i rizičnog ponašanja, smatra dr. NivesŠikanić-Dugić iz Centra za reproduktivno zdravlje Klinike za dječjebolesti Zagreb, koja se svakodnevno susreće s takvim slučajevima. Premanjezinim riječima, mnoge se mlade djevojke jave kad je prekasno.

Puno tinejdžera ima potpuno krive predodžbe o seksu i kontracepciji.Misle da se to događa nekome drugom i ne razmišljaju baš oposljedicama, poput spolnih bolesti ili trudnoće. Djevojke se znajuravnati i prema svojim menstrualnim ciklusima, koji su među mladimtinejdžericama neredoviti, pa se zna dogoditi da dođu kod nas kad jetrudnoća već poprilično poodmakla. Naravno, roditelji zadnji saznaju',kaže dr. Šikanić-Dugić.

Odluka, koja je pred mladom osobom, doista nije laka, jer koliko jeteško biti roditelj tinejdžer u dobi od 16 ili 17 godina, ne treba punoobjašnjavati s obzirom na to da su još u školi i nemaju vlastiteprihode. Osnovni je problem, kako kaže dr. Šikanić-Dugić, nedostatakznanja jer, iako su spolno aktivni, mnogi tinejdžeri nisu upućeni umoguće posljedice.

Što se može naučiti u školi

Primjerice, za razliku od Nizozemske, gdje je seksualno obrazovanje dionastavnog programa, kod nas se seksualni odgoj eksperimentalno proveotijekom drugog polugodišta prošle školske godine, iako se većina mladihu Hrvatskoj u nedavnom istraživanju Durex Networka pozitivno izjasnilao seksualnoj edukaciji.

Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u ovajeksperimentalni program bilo je uključeno ukupno 1.442 učenika iz devetosnovnih (1.031 učenik) i šest srednjih škola (411 učenika), a satnicapredmeta je bila 12 nastavnih sat

'Istraživanja su pokazala kako kod nas samo osam posto tinejdžerakoristi zaštitu. Za ilustraciju, u Nizozemskoj, koja je u Europinajdalje otišla u tome, između 60 i 80 posto mladih u dobi do 19 godinakoristi metode kontracepcije', upozorava dr. Šikanić-Dugić, koja kažeda su vrata ambulante za dječju i adolescentsku ginekologiju uKlaićevoj otvorena za sve tinejdžere koji žele saznati više okontracepciji ili općenito o ovoj problematici.

No, ako je riječ o trudnoći koja traje dulje od 2,5 mjeseca (oko 10tjedana), odnosno kad se pobačaj više ne može obaviti, tinejdžerimoraju dobro razmisliti što i kako napraviti.

Dr. Šikanić-Dugić upozorava i na to da su trudnoće u slučajevima kad jemajka mlađa od 17 godina često i rizične, a rijetki su očevi tinejdžerikoji, usprkos svemu, pristaju zasnovati zajednicu i prihvatitiodgovornost za svoje postupke. Uglavnom je sve na tim mladim majkama injihovim roditeljima, a dijete obično ide nekoj obitelji na usvajanje.

Osim što su mnoga istraživanja pokazala da pobačaj može ostaviti mnogeposljedice po psihu mlade djevojke, poput osjećaja kajanja, grižnjesavjesti, povlačenja u sebe, pa čak depresiju i strah od upuštanja useksualne odnose, ponekad može doći i do fizičkih komplikacijapobačaja, poput jakog krvarenja ili ozljeđivanja maternice.

Stoga, ako ste već seksualno aktivni, budite dobro informirani i nepristajte na seks bez zaštite jer je samo jedan odnos dovoljan da sebezbrižni tinejdžerski život promijeni iz temelja.