RODITELJI, OPREZ!

Plačljiva djeca češće razvijaju probleme u ponašanju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2011 15:41
  • Objavljeno 21.04.2011 u 15:41
majka beba dijete obitelj plač

majka beba dijete obitelj plač

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Kako donosi nova studija, svaka peta beba svojim roditeljima stvara probleme s pretjeranim plakanjem, hranjenjem i uspavljivanjem, a znanstvenici tvrde da bebe koje puno plaču imaju najveće šanse za razvoj problema u ponašanju u kasnijoj dobi

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj i Sveučilišta Bochum u Njemačkoj

tvrde kako su otkrili da djeca koja su kao bebe sklona plaču te roditelje izluđuju kada dođe vrijeme spavanja i hranjenja imaju 40 posto više šanse u kasnijoj dobi razviti probleme s ponašanjem, uključujući i poremećaj pozornosti i hiperaktivnost – ADHD.

ADHD pokriva niz problema u ponašanju povezanih sa slabom pozornošću, uključujući impulzivnost, nemir i hiperaktivnost. Cilj studije bio je otkriti koliko ponašanje u najranijem djetinjstvu utječe na pojavu problema u kasnijoj životnoj dobi, a u istraživanju je sudjelovalo 16.848 djece, od kojih 1.935 pokazalo probleme u djetinjstvu.

Ispitanici su praćeni kako bi se uvidjeli problemi u ponašanju tijekom djetinjstva, uključujući i ADHD, ali i tjeskobu, depresiju, povlačenje, agresivnost, destruktivno ponašanje, izljeve ljutnje i opće probleme u ponašanju.

Znanstvenik Dieter Wolke sa Sveučilišta u Warwicku kaže kako su problemi kod beba koji su utjecali na ponašanje u kasnijoj dobi bili vrlo teški i izraženi. Tako se studija više fokusirala na bebe koje su u dobi od tri mjeseca plakale više od tri sata dnevno te na one koje su u dobi od osam mjeseci pokazivala teže probleme sa spavanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi