BLAGDANI PRED VRATIMA

Pitali smo stručnjaka: Kako odabrati idealno božićno drvce i održati ga na životu?

19.12.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Razmišljate li o kupnji umjetnog božićnog drvca ove godine? Možda vas uspijemo razuvjeriti. U razgovoru sa stručnjakom, tportal otkriva kako i zašto odabrati pravo božićno drvce te kako ga što duže održati svježim

Mnogi Hrvati zbog praktičnih i ekonomičnih razloga, ali i ekološke osviještenosti, kupuju umjetna božićna drvca. Vrlo jednostavno - svake godine izvadimo ih iz kutije i nakon Božića pospremimo. Nema traganja za idealnim božićnim drvcem, nema iglica koje padaju na sve strane, niti razmišljanja gdje ćemo baciti drvce kad za to dođe vrijeme.

Ipak, priznat ćete, ima nešto čarobno u pravom božićnom drvcu, njegovu mirisu i blagdanskoj tradiciji traganja za onim savršenim kojim ćete ukrasiti svoj dom. Odaberete li odgovarajuću vrstu stabla, moguće je izbjeći rasipane iglice i suvišni otpad.

Razgovarali smo s diplomiranim inženjerom šumarstva iz Novog Vinodolskog, koji je za tportal dao nekoliko korisnih savjeta kako odabrati idealno božićno drvce.

Iako ga mnogi poistovjećuju s borom, rijetki su oni koji zapravo kite bor. Dok u Primorju pojedinci za Božić ukrašavaju šmriku, većina Hrvata ipak najčešće poseže za smrekom.

'Smreka se puno jednostavnije uzgaja u rasadniku, dok je jela izuzetno zahtjevna. Srebrna smreka je skuplja, ali i najljepša. U Hrvatskoj postoji puno malih proizvođača koji se bave uzgojem drveća, posebno smreke, koja čini 90 posto domaćeg uzgoja', tvrdi Vukelić.

Na tržištu se cijena obične smreke od metra kreće oko 150 kuna, dok je srebrna smreka zbog svojih raskošnih iglica, bujnih grana i privlačne srebrnoplave boje puno efektnija, ali i skuplja od obične smreke.

Srebrna smreka je i vrlo otporna na sušu i niske temperature, a ima i jače iglice u usporedbi s običnom smrekom ili jelom, stoga je prihvatljiviji odabir za božićno drvce.

'Postoji cijela procedura uzgoja smreke. Stabla moraju biti zasađena na točno odijeljenim razmacima kako bi se krošnja mogla lijepo formirati, svake godine se trava oko stabala mora kositi kako se ona ne bi 'pogušila' i redovito se oblikuju i obrezuju', objašnjava stručnjak te kupcima sugerira da osobno posjete rasadnik i odaberu svoje božićno drvce.

'Iako mnogi misle da prava božićna drvca nisu ekološki prihvatljiva, ona su još uvijek puno prihvatljivija od plastike. Uvijek je puno bolja opcija kupiti drvce u tegli jer na taj način kupujemo živo stablo, pa će samim time i iglice znatno manje opadati, a drvce se može ponovno iskoristiti naredne godine', dodaje.

  • +7
Božićna drvca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U rasadniku proizvođači nude i opciju kupovine drvca s baliranim korijenom, odnosno izvađenim zajedno sa zemljom i zamotanim u jutenu vreću. To je dobro rješenje ukoliko drvce želite sami presaditi u posudu ili zasaditi ispred kuće, a cijena mu je uglavnom niža za oko 50 kuna.

Ako se ipak odlučite za ono odrezano, stručnjak za drveće otkriva nekoliko praktičnih trikova koji će produžiti vijek trajanja vašeg božićnog drvca.

'Kako biste spriječili osipanje iglica, ispod postolja stavite posudu s vodom i u nju uronite stabljiku. Također, drvce držite u rashlađenoj prostoriji i odmaknite ga od grijaćih tijela kako biste usporili njegovo isušivanje', otkriva naš izvor, a Hrvatima savjetuje da, umjesto uvoznih, radije biraju kvalitetnija drvca iz domaće proizvodnje.

  • +19
Blagdanske dekoracije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia