ZELENO ČUDOVIŠTE

Pet učinkovitih načina za pobjeđivanje ljubomore

  • Autor: tportal.hr/Vlm
  • Zadnja izmjena 11.07.2012 15:44
  • Objavljeno 11.07.2012 u 15:44
muškarac žena svađa

muškarac žena svađa

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ljubomora nije privlačna, no moramo prihvatiti da smo svi u većoj ili manjoj dozi ljubomorni. Ljubomora također nije ljubav. Stoga, ako ste taj tip, morate se naučiti nositi s tim. I najvažnije, smiriti se. Shvatite da većina ljubomore proizlazi iz problema u partnerskim odnosima, ali i da se oni ne temelje na kontroli ili ovisnosti

Ako ste u vezi s ljubomornom osobom, morate biti svjesni kada i zašto se prema partneru odnositi s taktom, kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i pretjerano zaštitničko ponašanje. Ljubavna trenerica Sujeiry Gonzalez zato je sastavila pet zlatnih savjeta kako biste u sebi i partneru zauzdati 'ljubomorno čudovište' koje čuči u vama ili partneru prije nego bude prekasno.

1. Brojite do deset. Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete izgubiti svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojite do deset. To je oblik meditacije kojom možemo umanjiti tjeskobu i u potpunosti nas umiriti.

2. Razgovarajte o svojim osjećajima. Osjećaje ljubomore važno je izraziti da se oni ne bi pretvorili u izljeve bijesa. Bilo da se radi o vama ili vašem partneru, prođite sve kroz razgovor. Zašto ste ljubomorni? Zašto se on osjeća ljubomorno? Možda postoji nešto što netko od vas osjeća, a nije toga svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. No raspravite o tim pitanjima samo kad odbrojite do deset.

3. Riješite se vaše nesigurnosti. Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je ljubomoran? Osjećate li možda da niste vrijedni nečije ljubavi? Ne osjećate se lijepima? Uspoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima? Produbite zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebao napraviti i partner ako je on sklon ljubomori.

4. Pokušajte sagledati situaciju iz druge perspektive. Kad smo ljubomorni, skloni smo brzinski donositi zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari. Mnogo puta osjećaj ljubomore može nastati zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti? Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobitel ili ga je isključio? Što ćete pomisliti? Vjerojatno ćete u glavi izrežirati nagori scenarij. No umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda biste trebali stati i razmisliti. Možda se ne može javiti jer radi, a ako se javi, ispraznit će mu se baterija i slično.

5. Možete li se nositi s konstantnim nasiljem? Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša osobna sloboda. Ljubomora i kontrola također se mogu pretvoriti u nasilje. Ako ste u vezi u kojoj osjećate i fizičke prijetnje ili strah da ne napravite nekakav 'krivi' potez, radije potražite pomoć.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi