DVOSTRUKA KORIST

Pet biljaka koje svaki dom čine zdravijim i ljepšim

16.11.2016 u 06:29

Bionic
Reading

Opće je poznato to da će vam biljke uljepšati i osvježiti dom, ali pojedine vrste će osigurati i kvalitetniji zrak. Želite li uljepšati zimu pomoću malo više zelenila u svome domu, birajte neku od ovih pet biljaka jer pružaju više od ljepote i čišćeg zraka u prostoru

Bilo da ste u uredu, bilo u domu, važno je biti u što čišćoj okolini pa i imati svjež zrak. Umjetni materijali kojima smo okruženi, od tepiha pa do samih zidova, često polako otpuštaju štetne spojeve i tu na red dolaze odlične kućne biljke koje će ih otkloniti pa na taj način čuvati naše zdravlje.

NASA-in inženjer Bill Wolverton proveo je studiju o čišćem zraku i kaže za The Washington Post kako svi ti spojevi odvojeno nisu posebno štetni, ali kada se nakupe oni iz tepiha, namještaja ili primjerice materijala u zidovima zajedno s onima koji izlaze iz pećnice, dobije se opasna mješavina koja nam dugoročno itekako šteti.

Formaldehid iz dezinfekcijskih sredstava, dezodoransa, tepiha, lijepljenog drveta i ljepila je primjerice jedan od najotrovnijih zagađivača, baš poput benzena ili amonijaka. NASA-ina studija Clean Air istraživanjem je utvrdila koje nam biljke mogu biti od koristi i upiti te negativne spojeve pa nije naodmet obogatiti dom nečim tako lijepim i istodobno korisnim.

Damska palma

Filtrira amonijak, formaldehid i benzen, nije zahtjevna za održavanje i nije opasna za ljubimce. Damska palma (Rhapis excelsa) idealna je za one koji nemaju previše volje ili vremena za brigu oko biljaka. Osim što će vam oprostiti ako ju zaboravite zaliti, ne treba direktnu sunčevu svjetlost kako bi napredovala. Jedino čemu morate posvetiti malo više pažnje je povremeno podrezivanje listova.





Fikus

Fikus definitivno zahtijeva nešto više njege, ali se i isplati. Idealan je za one koji ne mogu odoljeti poroku cigareta jer neutralizira zrak pun dima, ali i prašinu, alergene, gljivice i bakterije. Prepoznatljiv po svojim velikim listovima, treba dovoljno topline i vlage, ali ne voli direktno sunce. Najljepše mu je u polusjeni, a i ne voli kada ga premještate pa probajte odmah odrediti stalno mjesto na kojem će boraviti.

Zlatni puzavac

I ova je biljka dobrodošla svima koji baš nemaju previše slobodnog vremena, a ukrasit će svaki dom jer ju možete usmjeravati i pustiti da se penje po zidovima ili primjerice policama. Ova je penjačica još poznata pod nazivom đavolji bršljan, ali nema bojazni jer u zatvorenom prostoru obično naraste do dva metra duljine. Ne treba posebnu pažnju, a ako je na svjetlijem mjestu, s više sunca, imat će šarenije listove.



Spatifilum

Ovo je tropska i nezahtjevna biljka koja se najčešće postavlja u blizini ekrana jer upija zračenje. Kada joj nedostaje vode, listovi će klonuti i s vremenom požutjeti, a ako se budete malo više potrudili oko nje, nagradit će vas lijepim bijelim cvjetovima nalik kali.



Sanseverija

Poznata i po šaljivom narodnom nazivu 'svekrvin jezik', sanseverija je malo zahtjevan cvijet s lijepim šarama na duguljastim listovima koji rastu do 80 centimetara visine. Može biti i direktno na suncu, ali i na nešto tamnijim mjestima, a listove koristi kao spremnike s vodom za crne dane, odnosno one kada je zaboravite zaliti. Ipak, ako je stalno držite u sjeni, izgubit će svoju ljepotu i šare će postati manje vidljive.