A ČESTO IH JEDEMO

Pažljivo perite ove biljke u kuhinji, mogu biti opasne!

19.06.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Higijena namirnica iznimno je važna, jer određene biljke mogu biti stanište bakterija opasnih za ljudsko zdravlje

Pravilna higijena hrane iznimno je važna, ali mnogi ljudi ne znaju kako zapravo treba prati određene namirnice. Kao što je nedavno upozorila britanska Agencija za hranu, piletina se ne smije prati prije termičke obrade, jer se tako širi kampilobakterija koja uzrokuje trovanje organizma. A što je s drugima namirnicama? Naravno, mnoge namirnice mogu biti opasne ako se dobro ne operu, ali neke su zbog dosadašnjih iskustava trovanja i ugrožavanja ljudskog zdravlja istaknute kao opasne. Riječ je o biljkama potočarki, klicama, celeru i dinji. To ne znači da ih ne trebate jesti jer se zaraza javlja u iznimno rijetkim slučajevima, ali dobro je znati koje vam opasnosti prijete kako biste znali preventivno djelovati.

Potočarka

Iako je ukusna i zdrava, potočarka može biti vrlo opasna ako se dobro ne opere. Prije godinu dana, u Velikoj Britaniji vladala je prava panika jer su se neki zarazili bakterijom Escherichia coli koja se nalazila na potočarki. Potočarku vole i paraziti koji u ljudskom organizmu mogu prouzročiti ozbiljne probleme pa čak i smrt jer ih je teško otkriti. Takav slučaj dogodio se prošle godine u Južnoafričkoj Republici kada je žena gotovo umrla od parazita nastanjenog u svojoj jetri, a koji je unijela u organizam upravo putem potočarke. Prije pranja valja odrezati krajeve stabljika biljke. Potočarku je najbolje oprati tako da je stavite u sudoper s vodom, a potom dodate malo octa i soli koji će ubiti sve organizme koji mogu ugroziti organizam. Nakon što neko vrijeme odstoji, dobro je isperite vodom i to komad po komad ispod mlaza, odnosno fizički odvojite komad koji perete od ostalih u sudoperu.

Klice
Sve popularnije klice također mogu biti opasne po ljudsko zdravlje. Uočeno je da mogu biti stanište bakterija salamonele, Escherichie coli i listerije. Sve tri bakterije mogu prouzročiti vrlo neugodne zdravstvene probleme pa je nužno klice dobro oprati prije jela. Savjet je stručnjaka da se takva hrana jede termički obrađena, ali problem je to što neki ljudi jedu sirove klice u, primjerice, salatama. U takvim slučajevima nema recepta koji će vas zaštiti od bakterija, ali smanjit ćete mogućnost ako ih prije serviranja prelijete vrelom vodom.

Celer
Zabilježeni su i slučajevi u kojima su bakterije prenesene na čovjeka putem celera. Ova biljka često se koristi u kuhinji i najčešće ne izaziva velike probleme, ali valja voditi računa da je dobra higijena nužna. Najprije odrežite vrhove stapki, a za samo pranje možete primijeniti postupak koji se koristi kod potočarke. Stavite celer u vodu s octom i solju, a potom isperite. Ne morate dugo držati celer u toj tekućini, dovoljno je tri do četiri minute. Nakon toga dobro isperite.

Dinja
Prije tri godine, u Americi su zabilježeni i smrtni slučajevi zbog dinja zaraženih bakterijom listerije. Dinje također mogu biti opasne i zbog bakterije E.coli koja se nalazi i u zemlji pa su niski plodovi poput dinje ili lubenice izravno ugroženi. Loša je vijest ta da dinju ne možete očistiti na način da budete sigurni da ste ubili sve bakterije. Najsumnjivije su dinje koje dolaze iz egzotičnih krajeva pa je njih najbolje izbjegavati. Prednost dajte plodovima koji su uzgojeni u Hrvatskoj. Ako imalo sumnjate u ispravnost svoje dinje iz bilo kojeg razloga, onda je bolje bacite.